Președinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat miercuri Rusia că „cumpără” alegătorii la alegerile locale din acest weekend prin direcționarea de bani către partidele politice pro-Moscova, potrivit Reuters.

Maia Sandu la summitul UEFoto: Lian Yi / Xinhua News / Profimedia

Sandu, care a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Rusia că a încercat să o înlăture printr-o lovitură de stat, a declarat că Moscova a canalizat echivalentul a aproape 5 milioane de dolari în două luni în finanțare pentru „grupuri criminale”. Printre acestea se numără un partid interzis condus de omul de afaceri fugar Ilan Șor.

Ea a îndemnat alegătorii să-i susțină aliații la urnele de vot duminică, pentru a demonstra sprijinul pentru viziunea sa privind trecerea Moldovei la curentul european și aderarea la Uniunea Europeană.

„Rusia i-a cumpărat anterior pe acei oameni care conduceau Moldova”, a declarat Sandu într-un interviu acordat Jurnal TV, referindu-se la scandalurile de corupție din fostul stat sovietic înainte de alegerile din 2020.

„Nu mai are această posibilitate. Acum îi cumpără pe cetățenii moldoveni. Kremlinul folosește diferite categorii de persoane ... Există oameni care lucrează pentru Kremlin și care merg la Moscova pentru a aduce bani”, a spus ea.

Sandu a făcut apel la organele de drept să ia măsuri pentru a-i pedepsi pe cei responsabili.

Oficialii ruși nu au putut fi contactați imediat pentru a comenta acuzațiile lui Sandu.

Moldovenii votează duminică în cadrul unor alegeri considerate un barometru al campaniei pro-europene a lui Sandu. Un miting în aer liber de zeci de mii de persoane la Chișinău a susținut politicile acesteia în luna mai, dar sprijinul este mai puțin sigur în orașele mai mici și în zonele rurale.

„Este important ca toată lumea să iasă la vot și să voteze pentru acei candidați care vor continua politicile pro-europene ale Moldovei și nu vor crea obstacole pe această cale”, a declarat Sandu.

Moldova a blocat accesul la principalele site-uri de știri rusești în perioada premergătoare alegerilor.

Moscova a denunțat această măsură ca fiind o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative și l-a acuzat pe președinte că stârnește sentimente antirusești.

Șor, încarcerat în absență la începutul acestui an pentru rolul său într-un scandal de corupție de 1 miliard de dolari, ironizează campania pro-europeană a lui Sandu și a organizat demonstrații din exil în Israel, cerând demiterea guvernului ei.

Partidul său a fost declarat ilegal de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, iar câtorva dintre candidații săi li s-a interzis să candideze.