Un tribunal rus a respins marți apelul împotriva detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, potrivit AFP.

Tribunal RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Doamna Kurmașeva „și avocatul ei au cerut ca măsura de constrângere să fie schimbată din detenție în arest la domiciliu. Instanța a respins apelul”, a declarat pentru agenția de presă Interfax un reprezentant al Curții Supreme din Tatarstan, o regiune din centrul Rusiei unde a fost arestată la 18 octombrie.

Alsu Kurmașeva este unul dintre cei doi jurnaliști americani care au fost arestați în Rusia în acest an.

Primul a fost reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat în martie pentru „spionaj”, acuzație pe care el și angajatorul său o neagă vehement.

Kurmașeva, care lucrează pentru Radio Europa Liberă, finanțat de SUA, a fost arestată în Kazan, capitala republicii Tatarstan.

Jurnalista, care locuiește în mod normal la Praga împreună cu soțul ei și cele două fiice adolescente, a călătorit în Rusia pentru o „urgență familială” la 20 mai, dar nu a putut pleca deoarece pașapoartele american și rusesc i-au fost confiscate.

Săptămâna trecută, un tribunal rus a decis să o mențină în arest preventiv până cel puțin la 5 decembrie, fiind acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, o infracțiune care poate fi pedepsită cu cinci ani de închisoare.

Angajatorul său a cerut eliberarea sa imediată.

Grupurile pentru drepturile omului consideră că detenția sa marchează un nou prag în campania Rusiei împotriva presei independente, care s-a intensificat considerabil de când Rusia și-a lansat ofensiva în Ucraina în februarie 2022.