UE intenționează să ajute țările din Balcanii de Vest să continue reformele necesare pentru integrarea în UE prin investiții de 6 miliarde de euro, a declarat luni, la Skopje, președintele executivului european, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Ursula von der LeyenFoto: Lopez/EUC / Zuma Press / Profimedia

Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina trebuie să profite de „fereastra de oportunitate" pentru extinderea UE și să depună eforturi pentru a-și alinia standardele la cele din cadrul blocului comunitar, a declarat ea.

Von der Leyen a afirmat că noul plan de creștere al UE pentru regiune va include deschiderea pieței sale către țările din Balcanii de Vest în sectoare precum libera circulație a bunurilor și serviciilor, transportul și energia.

De asemenea, a îndemnat aceste țări să deschidă o piață regională comună și să continue cu reformele necesare.

Macedonia de Nord, de exemplu, trebuie să își reformeze mediul de afaceri, să creeze o administrație publică eficientă, să aibă finanțe publice solide și să îmbunătățească lupta împotriva corupției.

De asemenea, trebuie să modifice constituția pentru a-i recunoaște pe bulgari ca minoritate, așa cum a cerut Bulgaria pentru a permite aderarea țării la UE.

„Aceste reforme vor aduce investiții", a declarat von der Leyen la începutul turneului său în Balcanii de Vest, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.

„Am propus un pachet de 6 miliarde de euro pentru partenerii din Balcanii de Vest", a spus ea.

Von der Leyen a declarat că UE este pregătită să înceapă să plătească 100 de milioane de euro pentru asistență microfinanciară, dar „trebuie să facem mai mult, trebuie să ne aducem economiile mai aproape", întrucât veniturile țărilor din Balcanii de Vest reprezintă aproximativ 42% din venitul mediu al UE.

„Ceea ce ne propunem să facem împreună este să vă dublăm economia în următorul deceniu", a spus ea.

După ce cu ani în urmă li s-a promis aderarea la UE, procesul de aderare în țările din întreaga regiune a încetinit, în principal din cauza reticenței celor 27 de membri ai blocului comunitar și a lipsei de reforme în întreaga regiune.

Serbia și Muntenegru au fost primele din regiune care au început discuții de aderare la UE, iar Albania și Macedonia de Nord au început apoi tratativele cu Bruxelles-ul anul trecut. Bosnia și Kosovo se află încă mult în urma vecinilor lor în acest proces.