Uraganul Otis, una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit vreodată coasta Mexicului de la Oceanul Pacific, a devastat orașul Acapulco miercuri, distrugând clădiri și infrastructură și lăsând localitatea fără comunicații și electricitate, relatează Reuters.

Uraganul Otis a lovit miercuri orasul AcapulcoFoto: Marco Ugarte / Associated Press / Profimedia Images

Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată clădiri de apartamente și hoteluri puternic avariate, cu acoperișuri și pereți spulberate de vânt, geamuri sparte și mașini scufundate parțial în apă după ce furtuna de Categoria 5 a atins țărmul în statul Guerrero din sudul Mexicului.

Rămășițe ale clădirilor devastate au rămas împrăștiate pe holuri, în curțile oamenilor, pe străzi, balcoanele hotelurilor, în timp ce centrul orașului Acapulco a fost presărat cu copaci doborâți de vânturile puternice.

Căderea liniilor de telecomunicații și pagubele produse infrastructurii critice i-au lăsat pe locuitori izolați de lumea exterioară.

Aeroportul care deservește orașul cu aproape 900.000 de locuitori a fost închis după ce a rămas fără electricitate și drumurile care duc la el au fost blocate.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador s-a îndreptat spre oraș cu mașina, însoțit de membri ai cabinetului său, pentru a-și oferi sprijinul, însă a fost reținut din cauza închiderii drumurilor în urma pagubelor provocate de furtună.

Autoritățile mexicane încearcă să culeagă informații despre amploarea pagubelor din Acapulco

Deocamdată nu există informații privind posibile victime însă căderea comunicațiilor în oraș le-a îngreunat munca autorităților care încearcă să își facă o imagine completă asupra distrugerilor.

Una dintre înregistrările video apărute pe rețelele de socializare a surprins infirmiere evacuând pacienții din camerele lor și mutându-i pe holuri pentru a-i proteja de spargerea geamurilor, după ce furtuna care a crescut în intensitate neașteptat de rapid deasupra mării a lovit țărmul cu vânturi de până la 266 kilometri pe oră.

Guvernul a anunțat că autostrada principală care leagă Acapulco de Mexico City nu va fi deschisă până mai târziu în cursul zilei de joi și că armata a fost mobilizată pentru a ajuta cu eforturile de curățare.

Otis a ajuns la țărm ca o furtună de Categoria 5, cea mai puternică de pe scara Saffir-Simpson care măsoară intensitatea uraganelor și a vânturilor. El a scăzut însă rapid în intensitate odată ce a ajuns deasupra pământului.

Autoritățile mexicane și-au exprimat șocul față de puterea uraganului, meteorologii așteptându-se inițial ca acesta să nu depășească intensitatea unei furtuni tropicale.