Curtea Supremă a Japoniei a declarat miercuri neconstituțională o prevedere legislativă care obligă persoanele transsexuale să se sterilizeze dacă vor să își schimbe legal genul, relatează Reuters.

Curtea Suprema a JaponieiFoto: Kota Kiriyama / AP / Profimedia

Mai multe organizații internaționale, inclusiv Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și ONU, au declarat că această prevedere este discriminatorie și încalcă drepturile persoanelor în cauză.

Însă unii legiuitori și grupuri pentru drepturile femeile din țara insulară cu o societate conservatoare au declarat anterior că o eventuală decizie care periclitează legea ar semăna confuzie și submina drepturile femeilor.

Curtea Supremă a Japoniei a respins un caz asemănător în urmă cu 4 ani.

Human Rights Watch (HRW) a salutat decizia și a afirmat că este rândul guvernului să o pună în aplicare.

„Guvernul este sub obligația de a modifica orice legi pentru a le face constituționale, așadar guvernul trebuie să acționeze rapid pentru a elimina prevederea”, a declarat Kanae Doi, directorul pentru Japonia al HRW.

„Este târziu, dar niciodată nu este prea târziu”, a subliniat aceasta.

Cazul adus în fața celor 15 judecători ai instanței supreme japoneze a fost formulat de o persoană identificată în documentele judiciare doar ca fiind o femeie transsexuală cu vârsta sub 50 de ani.

Ce criterii trebuie să îndeplinească japonezii care vor să își schimbe genul

Legislația japoneză prevede ca persoanele care vor să își schimbe genul trebuie să prezinte un diagnostic de disforie de gen și să întrunească simultan 5 criterii: să aibă cel puțin 18 ani împliniți, să nu fie căsătorite, să nu aibă copii minori, să aibă organe genitale asemănătoare celor ale sexului opus și să nu aibă glande reproductive sau să aibă unele care și-au pierdut permanent funcționalitatea.

Avocații reclamantei au argumentat că cel puțin două dintre criterii încalcă dreptul constituțional al clientei lor de a încerca să trăiască o viață fericită și fără discriminare. Ei au afirmat de asemenea că prevederile respective provoacă dureri semnificative și pun o povară financiară pe persoanele transsexuale.

Deși numeroase țări din jurul lumii au abrogat legile care instituie sterilizarea obligatorie a persoanelor care vor să își schimbe sexul, drepturile persoanelor transsexuale rămân un subiect controversat în Japonia.

O petiție lansată de 7 grupuri care susțin prevederea privind sterilizarea a strâns peste 20.000 de semnături până marți, după ce a fost lansată în așteptarea deciziei Curții Supreme.

„Protejați Definirea Femeilor”, unul dintre grupurile care susține sterilizarea, a depus o petiție separată la Curtea Supremă săptămâna trecută, afirmând că abrogarea prevederii ar „încălca semnificativ drepturile și demnitatea femeilor”.

Luna trecută, un grup de legiuitori ai Partidului Liberal Democrat aflat la guvernare a publicat un comunicat în care afirmă că orice decizie care declară neconstituțională prevederea ar cauza confuzie în rândul populației.