Armata israeliană a împrăștiat marți pliante în Gaza, îndemnând palestinienii să le furnizeze informații despre ostaticii ținuți de teroriștii Hamas, oferindu-le protecție și o recompensă, informează Reuters.

Un avion de vânătoare F-15 al forțelor aeriene israeliene zboară în apropierea graniței cu Fâșia GazaFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Gruparea militantă palestiniană Hamas a capturat peste 200 de persoane în timpul raidurilor transfrontaliere în Israel, care au ucis 1.400 de persoane la 7 octombrie. Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că loviturile aeriene israeliene asupra Gaza au ucis peste 5.000 de persoane de atunci.

„Dacă voința voastră este de a trăi în pace și de a avea un viitor mai bun pentru copiii voștri, faceți imediat fapta umanitară și împărtășiți informații verificate și valoroase despre ostaticii reținuți în zona voastră", se arată în pliantul IDF.

„Armata israeliană vă asigură că va face un efort pentru a vă asigura securitatea dumneavoastră și a casei dumneavoastră și veți primi o recompensă financiară. Vă garantăm confidențialitate totală".

Pe pliant sunt scrise numere de telefon la care pot suna palestinienii pentru a oferi informații.

Oamenii care s-au refugiat la spitalul Nasser din Khan Younis, în sudul Gaza, au strâns pliantele și le-au rupt după ce au fost lansate de avioanele israeliene.

Referindu-se la premierul israelian Benjamin Netanyahu, un palestinian a spus: „Nu ne pasă, faceți ce vreți. Noi toți cei din Gaza vă spunem că rezistăm, de la est la vest".

Forțele israeliene sunt concentrate în apropierea graniței cu Fâșia Gaza, așteptând ordinele pentru o invazie terestră, menită să elibereze ostaticii și să elimine Hamas.

Israelul spune că ostaticii, printre care se numără și cetățeni străini, inclusiv un român, au fost duși în Gaza, dar nu se știe exact unde se află, ceea ce complică salvarea lor.

Oficialii au declarat că mulți dintre ei ar putea fi ținuți într-un labirint de tuneluri sub Gaza.

Hamas a eliberat până acum patru ostatici și a promis că va elibera mai mulți „atunci când condițiile de pe teren vor permite".

Orașul Khan Younis din Fâșia Gaza a fost supus, marți, unor noi bombardamente din partea Israelului, transmite BBC. În jurul orei locale 12:30, mai multe clădiri au fost lovite.

Reporterul BBC Rushdi Abualouf se află în Gaza și a relatat că oamenii caută supraviețuitori printre dărâmături.