​Înainte de un mega-an electoral în România, dar și în multe alte țări, Atlasul leaderilor se uită la cine sunt actualii șefi de stat din întreaga lume.

Lideri europeni: Charles Michel, in primul rand, alaturi de Emmanuel MacronFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Pentru că trăim vremuri în care lipsa percepută de leadership politic e teren fertil pentru mișcările populiste și radicale la nivel global, un inventar al tuturor președinților poate fi un exercițiu util pentru a depista anumite tipare.

Reprezentarea șefilor de stat, și nu a șefilor de guvern oferă o perspectivă relevantă, deoarece, în majoritatea țărilor, șefii de stat sunt aleși prin vot popular direct. E un proces diferit, în cele mai multe cazuri, de numirea șefilor de guvern și oferă o perspectivă asupra opțiunilor cetățenilor. Cu alte cuvinte, pe cine aleg oamenii să îi reprezinte direct în cea mai înaltă funcție în stat, care sunt elementele din profilul candidatului cu care rezonează alegătorii?

Harta interactivă creată de Panorama.ro îi duce pe utilizatori printr-o călătorie în jurul lumii, prin intermediul CV-urilor celor care o conduc.