Echipamentele militare chinezești au întărit considerabil forțele armate ale Serbiei, a declarat vicepremierul sârb Milos Vucevic pentru presa de stat de la Beijing, acesta scoțând în evidență în mod special dronele și sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Reuters.

Presedintele sarb Aleksandar Vucic alaturi de Xi JinpingFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia Images

„În ceea ce privește relațiile bilaterale Serbia-China, aș sublinia cooperarea noastră militară, precum și cooperarea economică și numeroasele investiții, care sunt de asemenea foarte importante pentru țara noastră”, a declarat Vucevic, care ocupă și portofoliul apărării de la Belgrad, într-un interviu publicat duminică de către Global Times, unul dintre ziarele de stat ale Chinei.

Vucevic a spus că eforturile de a echipa și moderniza forțele armate sunt menite doar pentru apărare.

Președintele chinez Xi Jinping a îndemnat săptămâna trecută la o coordonare strategică și mai solidă cu „prietenul de neclintit” Serbia, el făcând comentariile în timpul unei întrevederi pe care a avut-o la Beijing cu președintele Aleksadar Vucic.

Xi a dat de asemenea asigurări că China sprijină întru totul Serbia în ceea ce privește suveranitatea Belgradului și integritatea teritorială a țării.

Vucevic a precizat în interviul acordat Global Times că sistemul chinezesc FK-3 de apărare antiaeriană cu rachete de rază medie și dronele CH-95 și CH-92A sunt „fără îndoială” printre cele mai importante pe care Serbia le-a cumpărat.

Serbia și-a prezentat sistemul de apărare antiaeriană cumpărat din China, precum și alte echipamente pe care le-a achiziționat din Rusia sau Occident, la o paradă militară organizată în aprilie anul trecut.

Serbia spune că este un „lup singuratic” la granițele UE și NATO

Serbia a comandat în 2019 sistemul FK-3, acesta fiind un sistem de apărare antiaeriană cu rază medie asemănător celui Patriot dezvoltat de Statele Unite sau celui S-300 al Rusiei. Tot în urmă cu 4 ani Serbia a început să cumpere și drone produse în China.

Sistemul FK-3 a fost livrat Belgradului anul trecut, președintele Vucic afirmând înaintea paradei în care a fost prezentat echipamentul militar că Serbia este un „lup singuratic” care nu vrea să facă parte din „haită” în ceea ce privește achizițiile militare.

„Vom continua să ne apărăm ţara. Respectăm KFOR şi NATO şi avem cu ele o relaţie corectă pe care nu vrem să o stricăm, dar nu ne întrebaţi de ce cumpărăm din altă parte. Suntem ca un lup singuratic şi nu vrem să facem parte din haită. Vrem să avem propria noastră politică şi să ne apărăm singuri cerul”, a subliniat el atunci.

În ceea ce-l privește pe vicepremierul Vucevic, acesta a mai spus acum că Serbia își va întări în continuare capabilitățile militare pentru a-și proteja independența, fără a preciza dacă Belgradul intenționează să cumpere noi echipamente din China.

El a afirmat însă că este aproape sigur că relațiile dintre cele două țări se vor dezvolta în continuare întrucât China este unul dintre „cei mai de încredere” prieteni ai Serbiei.