S&P Global Ratings a îmbunătățit vineri ratingul datoriei Greciei, scoțând-o din categoria speculativă pentru prima dată de la criza datoriilor din 2010, potrivit AFP.

S&P ratingFoto: Adrian825 | Dreamstime.com

Ratingul a fost ridicat de la BB+/B la BBB-/A-3, ceea ce îl plasează în categoria „investiții adecvate” în loc de categoria „speculativă”, potrivit unui comunicat de presă al S&P, prima dintre cele trei mari agenții de rating din lume care a ridicat astfel ratingul Greciei.

Premierul Kyriakos Mitsotakis, care a fost reales pentru un nou mandat de patru ani în iunie, și-a pus speranțele politice în revenirea Greciei la categoria de împrumut de investiții.

Luna trecută, liderul conservator a declarat pentru Bloomberg TV că recâștigarea unui rating cu grad de investiție este „un pas important pentru țară după 13 ani foarte dificili”.

Scăderea costurilor de împrumut ar fi „semnificativă” pentru finanțele publice ale Greciei în 2024, a adăugat el.

Grecia va menține disciplina fiscală și va înregistra un excedent primar de 0,7% din PIB în acest an, a mai promis el. S&P consideră că acest excedent va depăși această țintă, ajungând la 1,2% din PIB.

Premierul a vorbit după ce, la 8 septembrie, compania canadiană DBRS Morningstar a îmbunătățit deja ratingul de credit al Greciei la categoria „investment grade”. (foto: Adrian825 | Dreamstime.com)