Donald Trump a fost amendat vineri cu 5.000 de dolari pentru o postare în care îl insulta pe grefierul tribunalului din New York, unde este judecat în instanță civilă pentru fraudă financiară în gestionarea imperiului său imobiliar, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Rebecca Blackwell / AP / Profimedia

În a doua zi a procesului, pe 3 octombrie, magistratul Arthur Engoron a interzis tuturor părților să atace echipa sa, după ce o remarcă considerată „degradantă” pentru grefier a fost postată pe contul miliardarului republican pe rețeaua sa socială Truth.

Postarea fusese retrasă, dar „în pofida acestui ordin clar, am aflat aseară că mesajul incriminat nu a fost niciodată retras de pe site-ul DonaldJTrump.com și că a rămas pe acest site în ultimele 17 zile”, înainte de a fi „eliminat aseară târziu (joi), dar numai ca răspuns la un e-mail din partea acestei instanțe”, a declarat vineri judecătorul, potrivit declarațiilor transmise de presa americană și confirmate pentru AFP de un purtător de cuvânt al tribunalului.

Într-o decizie pronunțată vineri după-amiază, judecătorul a subliniat că a avut o întâlnire cu Donald Trump la 3 octombrie și că acesta l-a asigurat că nu va mai face acest lucru.

Judecătorul a considerat că Donald Trump fusese „amplu avertizat cu privire la consecințele încălcării” interdicției, dar cum era prima dată și avocații fostului președinte îl asiguraseră că publicația rămăsese pe site „din greșeală”, el i-a aplicat o „amendă simbolică” de 5.000 de dolari.

„Viitoarele încălcări, intenționate sau nu, îl vor expune pe contravenient la sancțiuni mult mai aspre”, a avertizat magistratul, făcând referire la amenzi „mai mari” și chiar la acuzația de sfidare a instanței și „posibila plasare în detenție”.

„În climatul actual deja supraîncălzit, neadevărurile incendiare pot duce, și în unele cazuri au dus deja, la vătămări fizice grave, dacă nu chiar mai rău”, a adăugat judecătorul în decizia sa.

Din cauza declarațiilor sale deseori virulente, lui Donald Trump i s-a interzis, de asemenea, să facă orice comentarii publice care să vizeze procurorii, personalul instanței și martorii din cadrul viitorului proces penal de la Washington pentru presupusele sale încercări de a inversa rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

Această măsură a fost luată de judecător pentru a limita riscul de amenințare, intimidare și hărțuire a celor vizați în epoca rețelelor de socializare.