Partidul conservator al premierului britanic Rishi Sunak, aflat la guvernare, a suferit vineri două înfrângeri zdrobitoare în circumscripții electorale parlamentare anterior considerate sigure, ceea ce a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea partidului său de a câștiga alegerile generale prevăzute pentru anul viitor, transmit Reuters și AFP.

Rishi SunakFoto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dubla înfrângere a arătat o prăbușire dramatică a sprijinului pentru conservatori, care au câștigat ultimele patru alegeri naționale, și indică faptul că Partidul Laburist, aflat în opoziție, este pe cale să recâștige puterea pentru prima dată după 2010.

Candidata laburistă Sarah Edwards a câștigat cu un avans 1.316 voturi în circumscripția din Tamworth, în centrul Angliei, deținută anterior de conservatori, care la ultimul scrutin au avut un avans de aproape 20.000 de voturi.

De asemenea, conservatorii au pierdut cu 1.192 de voturi mandatul Mid-Bedfordshire (centrul Angliei), pe care îl câștigaseră cu un avans de 24.664 de voturi în 2019.

Aceasta este cea mai dure înfrângere pentru conservatori în cadrul unei alegeri parțiale din 1945 încoace.

„Acestea sunt rezultate fenomenale care arată că laburiștii sunt din nou în slujba oamenilor muncii și că redesenează harta politică", a declarat liderul laburist Keir Starmer într-un comunicat.

Sunak, un fost bancher de investiții în vârstă de 43 de ani, a încercat recent să se prezinte ca fiind un reformator îndrăzneț și nu doar tehnocratul precaut care a restabilit o parte din credibilitatea Marii Britanii după ce scandalurile și turbulențele economice i-au forțat pe cei doi predecesori ai săi să plece din funcție.

În condițiile în care alegătorii sunt supărați din cauza inflației ridicate, a stagnării economice și a timpilor lungi de așteptare pentru a utiliza serviciul de sănătate de stat, Sunak nu prea mai are timp și ocazii pentru a reduce diferența față de laburiști, care se bucură de un avans de două cifre în sondaje față de conservatori de peste un an.

Un purtător de cuvânt al conservatorilor a declarat că rezultatele au fost dificile, dar guvernele se chinuie de obicei să câștige alegerile la jumătatea mandatului.

Într-un discurs la conferința partidului său din această lună, Sunak a încercat să se prezinte ca un reformator îndrăzneț, dispus să ia decizii dure pentru a relansa economia. Sunak a anunțat că intenționează să renunțe la o linie de cale ferată de mare viteză pe care predecesorii săi au susținut-o, iar luna trecută a anunțat că intenționează să limiteze planurile Marii Britanii de combatere a schimbărilor climatice.