Moody's a anunțat joi că supune ratingul datoriei pe termen lung a Israelului, în prezent A1, unei revizuiri în vederea unei posibile retrogradări, ca urmare a izbucnirii războiului cu Hamas, potrivit AFP.

Soldat israelian la granita cu GazaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Această revizuire a fost declanșată de conflictul neașteptat și violent dintre Israel și Hamas”, subliniază Moody's.

„Cea mai importantă consecință este costul uman (...). Acest anunț de rating abordează implicațiile asupra creditului ale evenimentelor recente”, subliniază Moody's.

„Anterior, perspectiva era stabilă”, precizează Moody's. În timpul revizuirii, aceasta va „evalua dacă este probabil ca conflictul să evolueze spre o rezolvare sau dacă există probabilitatea unei escaladări semnificative pe o perioadă extinsă”.

„Revizuirea se va concentrate pe durata și amploarea probabilă a conflictului, precum și pe evaluarea implicațiilor acestuia pentru instituțiile israeliene, în special eficacitatea politicilor sale, a finanțelor publice și a economiei”, a precizat Moody's, adăugând că „perioada de revizuire ar putea fi mai lungă decât cele trei luni obișnuite”.

Moody's a subliniat natura neobișnuită a războiului declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie.

„Profilul de creditare al Israelului s-a dovedit rezistent la atacuri teroriste și conflicte militare în trecut. Cu toate acestea, gravitatea conflictului actual ridică posibilitatea unui impact material și de durată asupra creditării”, subliniază agenția.