Poliția iordaniană a declarat miercuri că mai mulți polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor care au izbucnit cu protestatarii în apropierea ambasadei israeliene, care incendiau bunuri, potrivit Reuters.

Amman, IordaniaFoto: Cofetaria

Autoritățile au desfășurat anterior poliția antidistrugere pentru a dispersa mii de manifestanți care plănuiau să mărșăluiască spre ambasada israeliană puternic fortificată pentru a protesta împotriva atacului militar al Israelului împotriva Gaza.

Ambasada israeliană, unde protestatarii se adună zilnic, a fost mult timp un punct de focar al protestelor anti-israeliene în perioadele de tulburări din teritoriile palestiniene ocupate.

Marți seara târziu, zeci de tineri au încercat să ia cu asalt complexul puternic păzit, dar forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Mai mulți protestatari au fost arestați.

Demonstrațiile anti-israeliene s-au răspândit, de asemenea, în întreaga țară, unii dintre ei criticând inacțiunea autorităților, spunând că compatrioții lor din Gaza sunt lăsați să înfrunte singuri puterea militară a Israelului.

Tratatul de pace dintre Iordania și Israel este foarte nepopular în rândul multor cetățeni care consideră că normalizarea este o trădare a drepturilor compatrioților lor palestinieni.

Ammanul, care a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în favoarea Israelului în timpul războiului din 1967, se teme că extinderea violențelor în regiune ar putea avea repercusiuni asupra unui mare procent din populația Iordaniei, format din palestinieni.

Autoritățile au desfășurat un dispozitiv de securitate puternic în apropierea graniței pentru a împiedica activiștii să organizeze proteste, potrivit Reuters.