Tanya S. Chutkan, judecător federal, a emis, luni, o restricție („gag order”) împotriva lui Donald Trump, spunând că fostul președinte trebuie să înceteze să denigreze procurorii, martorii și personalul instanței implicați în procesul din Washington, cu privire la acuzațiile de conspirație pentru obstrucționarea rezultatelor alegerilor din 2020, scrie The Washington Post.

Donald Trump, la tribunal, unde a fost pus sub acuzareFoto: Andrew Kelly / AP / Profimedia

„Nu poate fi vorba de permisiune nelimitată pentru un candidat care este și un acuzat”, a declarat Chutkan.

  • Un „gag order” este în jurisprudența americană, un ordin dat de o instanță prin care se pune „botniță” sau „căluș” unei persoane prin faptul că i se interzice să discute public un caz sau anumite aspecte ale acestuia.

Decizia este una fără precedent, întrucât vizează unul dintre candidații principali pentru alegerile prezidențiale din 2024.

„Dl. Trump se confruntă cu acuzații de infracțiuni, și nu are voie să răspundă la fiecare critică, dacă acea replică ar putea afecta un potențial martor. El nu are voie să spună orice”, a spus Chutkan în instanță.

Cu toate acestea, judecătoarea a refuzat să impună mai multe restricții, precum ar fi dorit Departamentul de Justiție, spunând că Trump are dreptul să-i critice verbal pe președintele Biden, posibilul său rival în alegerile din 2024.

De asemenea, Trump poate să susțină că dosarul este motivat politic, atâta timp cât nu denigrează procurorii. „Dl. Trump cu siguranță poate susține că este persecutat în mod nejustificat, dar nu pot să-mi imaginez niciun alt caz în care un acuzat ar avea voie să numească procurorul `nebun` sau `gangster`, și nu voi permite acest lucru aici doar pentru că acuzatul conduce o campanie politică”, a spus Chutkan, făcând referire la declarații anterioare ale lui Trump pentru a-și susține punctul de vedere.

La rândul său, fostul președinte a anunțat că va ataca în apel decizia primei instanțe. În timpul campaniei sale din Iowa, Trump a numit restricția privind declarațiile publice „neconstituțională”, pretinzând că el ar fi „singurul politician din istorie care candidează și nu are voie să critice pe cineva”.

De asemenea, a sugerat că ar putea escalada conflictul. „Ceea ce ei nu înțeleg este că sunt dispus să merg în închisoare dacă asta este necesar pentru ca țara noastră să câștige”, a mai spus Trump.

De asemenea, judecătoarea a încercat să găsească un echilibru în ceea ce privește criticarea potențialilor martori, cum ar fi Mike Pence, fostul vicepreședinte al lui Trump și rivalul său actual pentru nominalizarea republicanilor. „Voi interzice declarațiile despre martorii potențiali sau subiectul mărturiei lor”, a spus Chutkan.

„Dacă dl. Trump dorește să-l critice pe rivalul său politic, dl. Pence, poate face acest lucru, dar nu poate face declarații despre rolul dl. Pence în evenimentele din acest caz... Fără această restricție, există un risc real ca alți martori să fie intimidați sau influențați în mod nejustificat și ca alți martori să fie reticenți să vină în față, temându-se că vor fi supuși aceluiași hărțuire și intimidare”, a adăugat judecătoarea.

Fosta procuroare federală și profesoară de drept la Universitatea din Michigan, Barbara McQuade, a numit ordinul lui Chutkan „necesar și legal”, dar a spus că rămâne de văzut dacă și când Trump va încălca ordinul.

„Dacă Trump nu reacționează la sancțiunile financiare, ea trebuie să fie pregătită să-i revoce cauțiunea și să-l închidă într-un moment dat”, a spus McQuade.

Posibilele sacțiuni, în cazul în care Donald Trump ar încălca restricția, potrivit The Washington Post, implică arestul la domiciliu, amenzi sau chiar închisoarea.

Ordinul judecătoarei Chutkan nu se extinde și asupra celorlalte trei procese penale în curs ale lui Trump: un caz de obstrucționare a alegerilor în Georgia, unul legat de documente clasificate în Florida și un altul în New York legat de o plată menită să cumpere discreția unei vedete porno în timpul campaniei din 2016.