Polonezii au șansa unei altfel de guvernări după ce naționaliștii aflați la putere nu au reușit să obțină majoritatea parlamentară, ceea ce ar putea deschide calea pentru ca partidele de opoziție să preia puterea în ceea ce ar fi o schimbare uriașă pentru țară, notează Reuters.

Donald TuskFoto: Burzykowski Damian/Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Polonia s-a contrat în mod repetat cu Bruxellesul în ceea ce privește statul de drept, libertatea presei, migrația și drepturile LGBT de când Lege și Justiție (PiS) a ajuns la putere în 2015, dar partidele de opoziție au promis să repare legăturile cu UE și să anuleze măsurile care ar submina standardele democratice.

Un sondaj Ipsos la ieșirea de la urne a creditat duminică PiS cu 36,8% din voturi, ceea ce s-ar traduce în 200 de parlamentari în parlamentul cu 460 de locuri

Partidele de opoziție, conduse de Coaliția Civică (KO), de orientare liberală, ar urma să obțină împreună 248 de locuri, KO fiind creditat cu 31,6% din voturile exprimate.

Moneda poloneză s-a întărit luni dimineață în urma rezultatului alegerilor și era cu aproximativ 1,3% mai puternic față de euro.

„Democrația a învins. Acesta este sfârșitul guvernului PiS"

Exit-poll-ul a fost întârziat, unii comentatori spunând că acest lucru s-a datorat unei neașteptate participări record la vot. Televiziunile au arătat câteva sute de persoane, majoritatea tineri, așteptând la o coadă lungă la o secție de votare din orașul Wrocław.

Localnicii le-au adus ceai cald și pături, precum și mâncare. Unii dintre cei aflați la coadă au spus că au așteptat șase ore pentru a-și exprima opțiunea electorală. Secția de votare s-a închis cu puțin înainte de ora 3 dimineața, la aproximativ șase ore după ce secțiile de votare trebuiau să se închidă oficial.

Liderul KO, Donald Tusk, în vârstă de 66 de ani, fost președinte al Consiliului European, a jubilat după anunțarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor.

„Democrația a învins ... Acesta este sfârșitul guvernului PiS", a declarat el în fața membrilor săi de partid.

PiS va avea, totuși, prima încercare să facă un guvern

Cu toate acestea, dacă rezultatele oficiale vor confirma exit-poll-urile, Tusk și aliații săi de centru-dreapta, a Treia Cale și Noua Stângă, ar putea fi nevoiți să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea ocazia de a forma un guvern.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că va da prima șansă partidului câștigător, sugerând că premierul Mateusz Morawiecki sau un alt lider al formațiunii încerca primul să formeze un guvern.

Dar, în condițiile în care Confederația de extremă-dreapta a obținut un scor de 6,2%, sub așteptări, PiS nu prea are aliați la care să recurgă, au explicat mai mulți experți.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în vârstă de 74 de ani, a spus celor reuniți la sediul partidului din centrul Varșoviei că nu este clar dacă rezultatul de duminică se va traduce printr-un nou mandat.

„Trebuie să avem speranța că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziție, proiectul nostru va continua ... Nu vom lăsa Polonia să piardă ... dreptul de a-și decide propria soartă", a declarat Kaczynski.