Raidurile aeriene israeliene au lovit vineri convoaie care plecau din nordul Gaza, ucigând zeci de persoane și rănind alte sute, acuză Hamas. BBC și CNN au geolocalizat imaginile video care au apărut după carnagiu.

Palestinieni răniți transportați la spitalFoto: Omar Ashtawy APA / Sipa Press / Profimedia

ONU estimează că zeci de mii de palestinieni și-au părăsit casele din nordul Gaza după ce Israelul i-a avertizat vineri să plece în termen de 24 de ore.

Primele informații au apărut sâmbătă seară despre un atac asupra unui convoi de vehicule care se îndrepta spre sudul Gaza. La scurt timp după aceea au apărut videoclipuri care arătau carnagiul de la fața locului.

BBC Verify a confirmat că lovitura a avut loc pe strada Salah-al-Din, una dintre cele două rute de evacuare din nordul Gaza.

Strada a fost aglomerată toată ziua, deoarece locuitorii din nordul Gaza au plecat spre sud, după avertismentele israeliene de a evacua zona.

Cel puțin 12 cadavre sunt vizibile în imaginile filmate, care au un puternic impact emoțional. Și The Guardian a publicat o parte din aceste imagini.

Victimele sunt majoritate femei și copii. Poziționarea umbrelor în videoclip sugerează că acesta a fost filmat în jurul orei locale 17:30.

BBC Verify a confirmat că femei și copii mici au fost uciși când au fost bombardate vehiculele în timp ce se îndreptau din nordul Gazei. Analiza imaginilor de la fața locului arată că unii dintre cei care au murit aveau vârste cuprinse între doi și cinci ani.

Ministerul palestinian al Sănătății a afirmat că 70 de persoane au fost ucise la fața locului și acuză Israelul pentru atac.

Și CNN a geolocalizat și a autentificat cinci înregistrări video de la locul unei explozii puternice de pe ruta de evacuare a civililor.

Nu este clar ce a cauzat explozia, notează CNN.

Forțele de apărare israeliene afirmă că investighează situația, dar a declarat că inamicii săi încearcă să împiedice civilii să părăsească nordul.

Peste un milion de palestinieni au fost sfătuiți vineri să se plece înainte de o iminentă ofensivă terestră israeliană.

Sâmbătă, Israelul a declarat că le mai acordă civililor din nordul Gaza încă câteva ore pentru a pleca, ultimatumul expirând la ora 16.00, ora locală.

Armata israeliană a bombardat Gaza cu raiduri aeriene ca represalii la atacul fără precedent al Hamas de săptămâna trecută, în care au fost ucise peste 1.300 de persoane.