Knessetul, parlamentul unicameral al Israelului, a aprobat joi seară formarea unui „guvern de urgență” și a unui „cabinet de război”, cu 66 de voturi la 4, în cadrul unei unei sesiuni extraordinare transmite în direct, relatează AFP.

Benny Gantz și Benjamin NetanyahuFoto: WIN MCNAMEE / AFP / Profimedia

Guvernul de urgență, anunțat în urmă cu o zi de către premierul Benjamin Netanyahu și rivalul său Benny Gantz, urmează să includă și cinci noi miniștri din cadrul partidului lui Gantz.

În schimb, liderul opoziției, Yair Lapid, a anunţat joi că refuză să facă parte din acest guvern de urgenţă.

Acest cabinet urmează să-şi desfăşoare activitatea pe durata războiului Israelului cu Hamasul.

Liderul opoziţiei acuză guvernul de un „eşec de neiertat”

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, a acuzat joi guvernul lui Netanyahu de un „eşec de neiertat” pentru că nu a reuşit să prevină atacul comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului, relatează AFP.

„Eşecul de sâmbătă este de neiertat”, a spus Lapid într-o alocuţiune televizată, anunțând că el nu se va alătura guvernului de urgenţă Netanyahu-Gantz.

Explicând că este în favoarea unui „guvern de uniune naţională”, el a afirmat că nu vrea să se alăture acestui guvern cu „extremiştii”, citându-l pe Itamar Ben Gvir, ministrul securităţii publice, şeful formaţiunii de extremă dreaptă Forţa Evreiască.

Yair Lapid a vorbit de asemenea despre „responsabilitatea” lui Netanyahu, considerând că „cel care provoacă un eşec nu îl poate repara”.

_____