Zeci de cetățeni străini au fost uciși, luați ostatici sau au dispărut de la atacul de sâmbătă al mișcării islamiste Hamas asupra Israelului, care a provocat peste 1.300 de morți în tabăra israeliană.

Mulți cetățeni străini au murit după un atac nemilos al luptătorilor Hamas la un festival muzical de lângă Fâșia GazaFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Cele mai afectate sunt Statele Unite, cu 22 de morți, Thailanda - 21 și Franța, cu 11 morți și 18 persoane date dispărute.

Președintele SUA a declarat marți că unii dintre compatrioții săi sunt și printre persoanele „răpite de Hamas”, Departamentul de Stat confirmând că cel puțin 17 americani rămân neidentificați, conform datelor publicate de Washington Post.

Thailanda are 21 de cetățeni uciși în atacul Hamas de sâmbătă, 16 fiind răpiți de militanții islamiști și 13 răniți, potrivit Bangkok Post. Mai mult de 5000 de thailandezi și-au exprimat dorința de a reveni acasă, dintre cei aproape 30.000 care muncesc în Israel, în principal în domeniul agriculturii.

Premierul Franței, Elisabeth Borne, a confirmat miercuri seară moartea a 11 cetățeni francezi în Israel și dispariția a 18 persoane, dintre care „mai mulți copii (...) probabil luați ostatici de Hamas”, potrivit AFP.

Conform datelor confirmate de ambasada Nepalului din Tel Aviv, zece nepalezi au fost uciși, alți patru fiind spitalizați, iar cu un al cincilea „contactul a fost pierdut” . Potrivit sursei citate, Israel găzduia 265 de studenți nepalezi, dintre care 17 locuiau în kibuțul Alumim, din sud, vizat de atacul de sâmbătă.

Argentina a confirmat moartea a șapte cetățeni ai săi și dispariția altor 15. Printre aceștia se numără doi frați, Iair și Eitan Horn, a declarat tatăl lor, temându-se că au fost „luați ostatici și duși la Gaza".

Ambasada Israelului la Londra a confirmat miercuri moartea a cel puțin patru cetățeni din Marea Britanie, printre care a unui fotograf și a unui bărbat de 26 de ani care locuia în Israel și asigura securitatea la petrecerea din deșert. De asemenea, potrivit BBC, 17 britanici, inclusiv copii, au murit sau au dispărut, cifre care însă nu au fost confirmate de guvern.

Ambasada Rusiei din Tel Aviv a confirmat marți moartea a patru cetățeni cu dublă cetățenie ruso-israeliană. De asemenea, a raportat dispariția a șase cetățeni ruși.

Trei ucraineni au fost uciși și nouă răniți, potrivit Kievului, care a menționat și șase dispăruți în rândul cetățenilor săi.

Canada a anunțat că a aflat de moartea a trei cetățeni și dispariția altor trei.

China raportează trei cetățeni chinezi morti, 2 dipăruti și alte cateva persoane rănite.

Filipine și Peru au câte doi morți și câte 3 dispăruți în atacurile din Israel.

Două persoane cu dublă cetățenie braziliană și israeliană, un bărbat și o femeie, au murit în Israel în atacuri. O femeie braziliană este în continuare dispărută, conform informațiilor oficiale.

Spania, Cambodgia, Ausralia, Chile, Azerbaijan, Irlanda și Austria, potrivit AFP, ar avea câte un cețățean ucis, în cazul Chile fiind vorba și de un om dispărut și alți doi din Austia.

Germania, potrivit France Presse, a confirmat că mai mulți germani cu dublă cetățenie fac parte din ostatici, în urma atacului de sâmbătă al mișcării islamiste Hamas asupra Israelului.

Până acum, Israelul a anunțat că peste 1.300 de oameni au murit din cauza atacurilor Hamas, iar palestinienii că 1.200 au murit în Fâșia Gaza în urma loviturilor israeliene.