Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că, deși Israelul are dreptul de a se apăra împotriva atacurilor, el se așteaptă ca răspunsul la atacul Hamas din weekend să fie unul proporțional, conform Al Jazeera.

Jens StoltenbergFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
  • „(Eu) mă aștept ca, desigur, când vedem răspunsurile Israelului, acestea să fie proporționale și este important, deoarece în acest conflict trebuie făcut tot ce este posibil pentru a preveni pierderi de vieți în rândul civililor nevinovați”, a spus el.

Prim-ministrul irlandez avertizează Israelul în legătură cu răspunsul „disproporţionat” în Gaza

Un avertisment similar are și prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, care a transmis guvernului israelian că solidaritatea internaţională în urma atacurilor Hamas s-ar putea „evapora” dacă răspunsul său în Gaza este disproporţionat, scrie DPA, conform Agerpres.

  • „Poziţia Irlandei este foarte clară în această privinţă - Israelul este un stat democratic, este un stat suveran, este un stat care este recunoscut internaţional, are dreptul de a exista.
  • Din păcate, este înconjurat de inamici care vor să-l şteargă de pe faţa pământului şi de aceea trebuie să se poată apăra.
  • Dar trebuie să facă acest lucru proporţionat. Şi îi spunem foarte clar guvernului israelian că, în timp ce există multă solidaritate din partea SUA, din partea ţărilor europene (aflate) în spatele Israelului în acest moment, această solidaritate s-ar putea evapora, iar eu cred că se va evapora dacă răspunsul Israelului în Gaza este disproporţionat, mai ales dacă vizează civili.
  • Ne opunem foarte mult faptului că infrastructura civilă este lipsită de apă, curent electric, credem că aceasta este o abordare foarte greşită”, a spus el.

Numărul palestinienilor ucişi în loviturile aeriene israeliene în Fâşia Gaza a crescut miercuri la cel puţin 1.100.

Hamas, gruparea militantă islamistă care conduce Gaza, a masacrat sâmbătă civili israelieni în oraşe de graniţă şi la un festival de muzică. Potrivit cifrelor armatei, numărul morţilor în Israel este de peste 1.200.

Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive asupra enclavei palestiniene dens populate şi sărăcite. De asemenea, a impus un „asediu complet”, întrerupând utilităţile.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO