Mahmoud Matar, șeful Secției Chirurgia reconstrucției membrelor la un spital din Gaza, descrie pentru BBC „scenele morții”: „Cadavrele sosesc în bucăți. Sunt chirurg și totuși nu pot suporta scena morții”.

Urmarile bombardamentelor în GazaFoto: Fatima Shbair / AP / Profimedia

În mesaje transmise pe WhatsApp către BBC, medicul spune că sala de operații a spitalului funcționează non-stop, iar paturile sunt pline, în timp ce bombardamentele aeriene israeliene continuă.

„Suntem complet copleșiți de numărul de răniți și de numărul morților. Cadavrele sosesc în bucăți. Sunt chirurg și totuși nu pot suporta aceste scene ale morții”, a spus doctorul.

„Familiile de aici și-au văzut casele demolate deasupra capetelor lor, ucigând familii, cu excepția uneia sau două persoane, care vin la spital cu răni îngrozitoare. Toți ne simțim neajutorați, nu putem ajuta oamenii. Nu îmi pot salva propria familie. Copiii mei sunt acasă plângând în timp ce eu sunt la datorie”, a continuat medicul chirurg.

El a mai spus că acum, în Gaza, mirosul morții „este peste tot”: „Nu există apă, electricitate și avem o conexiune foarte proastă la rețea. Acum, caut apă de băut”.

Și chirurgul britanic-palestinian Ghasan Abu Sitta a declarat pentru BBC că există un „flux continuu de răniți”, dar spitalul din Shifa, unde lucrează el, era deja la capacitate maximă, la fel ca majoritatea celorlalte spitale din Gaza. „Gaza are în jur de 2.200, 2.500 de paturi și deja am avut 4.500 de răniți”, a spus Abu Sitta.

În urma bombardamentelor Armatei israeliene, ca răspuns la atacul lansat sâmbătă de Hamas asupra Israelului, Gaza s-a transformat în ruină.

Armata israeliană (IDF) toacă Fâșia Gaza cu sute de lovituri aeriene, transformân cartiere întregi în ruine, în timp ce noi atrocități săvârșite de islamiștii Hamas pe teritoriul israelian ies la iveală. Ministrul israelian al apărării a declarat că a „eliminat toate restricțiile” impuse trupelor sale care luptă împotriva forțelor Hamas. Joe Biden a descris atacul Hamas drept un „act absolut malefic”.

Se estimează că, în total, între 100 și 150 de ostatici sunt ținuți în Gaza. Cel puțin 1.200 de oameni au murit în Israel de sâmbătă și până acum, potrivit IDF, iar peste 1.000 de persoane au murit în Gaza, în timp ce alte cel puțin 5.000 au fost rănite, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO