Poliția spaniolă a confiscat 74 de tone de măsline furate în provincia Sevilla din sudul țării după ce recolta slabă de anul acesta a dus la o explozie a prețurilor, relatează Reuters.

Masline pregatite pentru vanzareFoto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Polițiștii spanioli au anunțat de asemenea că 12 persoane au fost arestate în Pilas, o localitate cu o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, din cauza suspiciunilor privind rolul lor în furarea și comercializarea măslinelor.

Spania este cel mai mare producător de măsline și ulei măsline, însă valurile de căldură înregistrate când copacii înfloreau și o secetă severă au dus la prăbușirea producției anul acesta și o majorare fără precedent a prețurilor.

Producătorii se așteaptă ca și recolta de anul viitor să se confrunte cu aceleași probleme.

Poliția a spus de asemenea că a depistat și furturi de ulei de măsline. În jur de 6.000 de litri de ulei extravirgin au fost furate la sfârșitul lunii septembrie de la producătorul Terraverne din Teba, un mic sat din provincia Malaga. Firma Terraverne este cunoscută pentru uleiul său de măsline de înaltă calitate.

Laura Larrubia Nogales, purtătoarea de cuvânt a firmei, a precizat că uleiul fusese deja îmbuteliat pentru a fi livrat clienților.

Furtul de măsline, comparat cu furarea de bijuterii în Spania

„Date fiind prețurile la uleiul de măsline, să furi ulei a ajuns acum ca furtul de bijuterii”, a declarat ea într-un interviu acordat Reuters prin telefon. Nogales a spus de asemenea că până acum firma sa nu s-a mai confruntat vreodată cu un furt de acest fel.

Ea a explicat că hoții au dezactivat camerele de luat vederi și au acționat noaptea, provocând pierderi importante. Compania a luat deja măsuri de securitate suplimentare.

Nogales a precizat că și poliția și-a sporit numărul de patrule în zonă.

Marin Serrano El Lagar, un producător din provincia Cordoba, a raportat câteva zile mai târziu că i-au fost furați 50.000 de litri de ulei de măsline.

Dcoop, cea mai mare cooperativă a producătorilor de ulei de măsline din Spania și al doilea producător la nivel național, spune că deocamdată nu a înregistrat furturi la presele sale.

Însă „ceea ce este clar e că prețurile cresc tentația”, a spus compania într-un email transmis Reuters.