Un tânăr de 21 de ani care a recunoscut că a vrut să o ucidă pe regina Elisabeta a II-a cu o arbaletă la Castelul Windsor în ziua de Crăciun în 2021 a fost condamnat joi, la Londra, la nouă ani de detenție într-un spital psihiatric și ulterior în închisoare, relatează AFP.

Politia la Castelul WindsorFoto: Maureen McLean / Alamy / Alamy / Profimedia

Jaswant Singh Chail, o persoană cu suferințe psihice, a fost reținut în dimineața zilei de 25 decembrie 2021, în timp ce acesta, cu fața acoperită cu o mască metalică, se afla cu o arbaletă în mână în apropierea casei suveranei, în vârstă de 95 de ani la acea vreme.

El va rămâne într-un spital de psihiatrie până când starea lui îi va permite să fie transferat în închisoare, potrivit sentinței „hibride” pronunțate de judecătorul Nicholas Hilliard.

Regina locuia atunci la castel pe fondul pandemiei de Covid-19 și a fost acolo pentru sărbătorile de sfârșit de an cu alți membri ai familiei regale, inclusiv cu Charles, care a devenit rege în septembrie a anului trecut după moartea Elisabetei a II-a.

La momentul reținerii, după ce a intrat în perimetrul castelului, acesta le-a spus polițiștilor că „era acolo pentru a o ucide pe regina”. Apoi a fost internat pentru îngrijiri psihiatrice.

Judecat în cadrul „Legii privind trădarea”, Jaswant Singh Chail a pledat vinovat în februarie pentru că „a produs sau deținut în mod deliberat o arbaletă încărcată cu intenția de a o folosi pentru a răni persoana Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, sau pentru a răni Majestatea Sa.

De asemenea, a pledat vinovat pentru amenințare cu moartea și deținerea ilegală a unei arme.