Guvernul francez a dizolvat miercuri asociația catolică „Civitas”, o organizație fundamentalistă pe care o acuză că milita pentru „purtarea unui război împotriva Republicii” și promova mesaje antisemite, islamofobe și homofobe, relatează Euractiv.

Membri ai asociatiei „Civitas” la o actiune de protestFoto: Sebastien SALOM-GOMIS/ AFP/ Profimedia

„Civitas promovează o ierarhizare între cetățenii francezi cu teze clar antisemite și islamofobe”, a declarat Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, după ședința în care a fost oficializată decizia dizolvării asociației.

El a subliniat că această asociație care a fost fondată în 1999 și apoi a devenit partid politic în 2016 „face apel la război împotriva Republicii”, inclusiv prin mijloace violente.

Oficialul francez a criticat totodată pozițiile homofobe ale membrilor organizației și omagiile aduse de aceștia regimului de la Vichy condus de mareșalul Philippe Pétain, care a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după capitularea Franței.

Ziarul catolic francez La Croix amintește că procedura de dizolvare a fost demarată pe 7 august de ministrul de interne Gérald Darmanin după ce „remarcile violent antisemite” făcute de eseistul Pierre Hillard în timpul unei școli de vară a asociației au fost „scurse” pe internet.

Asociația catolică milita pentru revenirea la societatea de dinaintea Revoluției Franceze

Printre altele, acest eseist cunoscut al extremei drepte franceze a spus că „înainte de 1789 un evreu, un musulman, un budist nu putea deveni francez. De ce ? Pentru că erau eretici”. „Poate ar trebui să ne întoarcem la situația de dinainte de 1789”, a sugerat el.

Comentariile au provocat indignare în rândul clasei politice din Franța, Gérald Darmanin condamnând dur remarcile și anunțând că a transmis problema parchetului.

„Antisemitismul nu are locul în țara noastră”, a subliniat el.

Militând pentru necesitatea „recreștinării Franței și a Europei”, asociația Civitas s-a remarcat de-a lungul anilor prin promovarea mai multor teorii ale conspirației. În timpul pandemiei de COVID-19 ea s-a opus „tiraniei” vaccinării împotriva coronavirusului și a altor măsuri sanitare.

Potrivit datelor asociației, aceasta avea în jur de 1.000 de membri înainte de decizia de dizolvare. Civitas a anunțat pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter, că va ataca în instanță decizia guvernului și că „lupta continuă”.