Republicanii din Camera Reprezentanților a SUA au început miercuri să se poziționeze pentru a candida la funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, la o zi după ce un mic grup de susținători ai liniei dure a reușit să-l înlăture pe Kevin McCarthy din funcție, într-o premieră istorică.

Steve ScaliseFoto: Francis Chung/POLITICO / AP / Profimedia

Reuters face o listă cu câțiva posibili candidați:

Jim Jordan, un apropiat al lui Trump, are șanse mari

Jim Jordan, un aliat al fostului președinte Donald Trump, a fost nominalizat de unii rebeli republicani pentru funcția de speaker în timpul alegerilor pentru acest post din ianuarie. El a primit 20 de voturi în timpul unui tur de scrutin. De asemenea, el l-a provocat anterior pe McCarthy într-o cursă pentru funcția de lider în 2018.

Jordan, care reprezintă un district din Ohio, este președintele Comisiei juridice a Camerei Reprezentanților, una dintre cele trei comisii aflate în centrul anchetei de destituire a președintelui Joe Biden.

Considerat a fi foarte impulsiv, Jordan s-a certat în mod public cu democrații în legătură cu investigațiile acestora asupra președintelui Trump de atunci.

Acesta a confirmat miercuri reporterilor că este în cursă. Într-o scrisoare adresată colegilor, a făcut apel la unificare: „Ne putem concentra pe schimbările care îmbunătățesc țara și ne pot uni pentru a oferi soluții reale”.

Steve Scalise, considerat succesorul lui McCarthy

Steve Scalise este republicanul nr. 2 din Camera Reprezentanților, considerat de mult timp drept moștenitorul lui McCarthy.

Deputatul din Louisiana s-ar putea confrunta cu întrebări din partea grupului parlamentar cu privire la starea sa de sănătate, întrucât a anunțat în august că se află în tratament pentru mielom multiplu, o formă de cancer al sângelui.

În 2017, Scalise a fost grav rănit într-un schimb de focuri de armă în timpul unui antrenament pentru un meci de baseball caritabil.

Matt Gaetz, deputatul care a condus campania de înlăturare a lui McCarthy, a declarat că l-ar susține pe Scalise să preia acest rol.

Politico a relatat, pe baza unor surse, că Scalise și-a sunat deja colegii republicani pentru a face lobby pentru acest post, dar nu și-a anunțat încă oficial candidatura.

Kevin Hern

Kevin Hern este președintele Comitetului Republican de Studiu, un grup de republicani conservatori. El a declarat reporterilor că mai mulți legislatori l-au abordat pentru a lua în considerare candidatura și a sugerat că ar fi deschis la această idee. Cu toate acestea, deputatul din Oklahoma ar putea avea probleme în atragerea sprijinului din partea moderaților.

Patrick McHenry, apropiat de McCarthy

Reprezentantul Patrick McHenry a fost numit pentru a prelua temporar funcția de speaker în urma înlăturării lui McCarthy.

Președinte al Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților, McHenry este un aliat al lui McCarthy, care a vorbit în sprijinul acestuia înainte de votul de demitere.

McHenry, un deputat din Carolina de Nord, a declarat că nu își dorește postul, dar susținătorii l-ar putea împinge spre acesta dacă alți candidați își pierd sprijinul.

Tom Emmer

Parlamentarul din Minnesota a condus campania republicanilor din Camera Reprezentanților în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022, când republicanii au recucerit majoritatea în Cameră de la democrații lui Biden.

El l-a susținut pe Scalise pentru acest post, dar mai mulți legislatori au declarat că l-ar putea lua în considerare ca și candidat pentru acest post.

Tom Cole

Tom Cole este un veteran republican care deține o poziție solidă în calitate de președinte al Comisiei pentru reguli a Camerei. Deși nu a declarat că ar fi interesat de acest post, deputatul din Oklahoma ar putea obține sprijinul republicanilor care caută o alternativă la dreapta dură.