Premierul britanic Rishi Sunak a propus miercuri ca generațiilor mai tinere să le fie interzis să cumpere țigări, o măsură care, dacă va fi adoptată, va plasa Regatul Unit în rândul țărilor care au adoptat printre cele mai dure legislații împotriva fumatului din lume, relatează Reuters.

Premierul Rishi Sunak (centru) la o sedinta a guvernului sauFoto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

Propunerea, dacă va trece de legislativul de la Londra, ar face de asemenea ca Marea Britanie să devină prima țară europeană care interzice vânzarea de țigarete persoanelor mai tinere, deși Danemarca a anunțat că analizează o mutare asemănătoare.

„Unui [tânăr] astăzi în vârstă de 14 ani nu i se va vinde niciodată o țigară în mod legal”, a declarat Sunak într-o conferință a Partidului său Conservator, înainte ca proiectul de lege să fie prezentat în mod oficial.

Premierul britanic a explicat că planul prevede ca vârsta de la care persoanele pot cumpăra legal țigări urmează să fie majorată anual cu un an, obiectivul final fiind ca generațiile mai tinere să „crească fără fum”.

Sunak a anunțat de asemenea că intenționează să prezinte și măsuri care restricționează vânzarea de țigarete electronice tinerilor.

El a precizat că guvernul pe care îl conduce urmează să organizeze consultări cu privire la restricționarea aromelor și reclamelor pentru țigările electronice pentru ca acestea să nu mai poată fi adresate persoanelor tinere. Alte măsuri ar urma de asemenea să vizeze ambalarea și prezentarea țigaretelor electronice.

Marea Britanie se alătură Noii Zeelande și Canadei în combaterea agresivă a fumatului

Interdicția pe care o propune Sunak privind vânzarea de țigări către generațiile mai tinere este similară cu cea adoptată de Noua Zeelandă în decembrie anul trecut.

Proiectul propus pentru prima oară de guvernul de la Wellington în aprilie 2021 și adoptat după un an și jumătate de consultări prevede o implementare progresivă a unei interdicții privind împiedicarea, pe termen nelimitat, a oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 să cumpere ţigarete.

Legea a intrat în vigoare în Noua Zeelandă anul acesta însă va produce efecte abia începând cu 2027, când persoanele născute în 2009 vor ajunge la vârsta majoratului.

În ceea ce privește Marea Britanie, Rishi Sunak a declarat miercuri că fumatul costă serviciile de sănătate ale țării 17 miliarde de lire sterline în fiecare an și că ratele cancerului ar putea scădea cu un sfert dacă oamenii se lasă de fumat.

Canada, o altă țară din Commonwealth-ul britanic, a devenit în luna august acestui an prima țară din lume care a adoptat o lege ce obligă producătorii de tutun să imprime mesaje de avertizare cu privire la pericolele fumatului pe fiecare țigară în parte dintr-un pachet.

Noile reglementări au intrat în vigoare de la 1 august și vor fi implementate gradual până la sfârșitul lui aprilie 2025. În 2021 Canada a fost prima țară din lume care a obligat producătorii de produse din tutun să includă avertismente grafice despre pericolele fumatului pe pachetele de țigări.