Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a făcut publice din greşeală, miercuri, numele celor trei cercetători despre care a afirmat că ar fi câştigat premiul Nobel pentru chimie din acest an, însă prestigioasa instituţie suedeză a precizat ulterior că decizia în privinţa laureaţilor va fi luată abia peste câteva ore, informează Reuters, citată de Agerpres.

Premiul NobelFoto: Shutterstock

„Comitetul Premiului Nobel pentru Chimie recompensează în 2023 descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, acele nanoparticule care sunt atât de mici încât mărimea lor le determină proprietăţile”, au scris reprezentanţii Academiei într-un e-mail, potrivit cotidianului suedez Dagens Nyheter (DN).

Totuşi, Johan Aqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru chimie din cadrul Academiei, a făcut următoarea declaraţie pentru agenţia de presă Reuters: „Este o greşeală făcută de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Şedinţa noastră începe la 07:30 GMT (10:30 ora României), aşadar nicio decizie nu a fost luată deocamdată. Câştigătorii nu au fost selectaţi”.

Laureaţii premiului Nobel pentru chimie din acest an vor fi anunţaţi cel mai devreme la 09:45 GMT (12:45 ora României).

Cotidianul Daily Aftonbladet a publicat o copie a e-mailului expediat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe în care erau numiţi cei trei laureaţi: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov.

Acest premiu cu o vechime de peste un secol este atribuit de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe şi este însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (990.000 de dolari).