Fiii fostului lord mexican al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman au interzis producţia şi vânzarea de fentanil în statul mexican Sinaloa pe care îl controlează parțial, potrivit unor bannere amplasate pe marginea drumurilor, însă analiştii sunt sceptici față de inițiativa lor, relatează Reuters și News.ro.

Guvernul mexican a trimis armata in Sinaloa dupa arestarea fiului cel mic al lui „El Chapo”Foto: Martin Urista / Associated Press / Profimedia Images

„Vânzarea, fabricarea, transportul sau orice tip de afacere care implică substanţa cunoscută sub numele de fentanil este strict interzisă în Sinaloa”, scrie pe bannere.

Bannerele care au apărut luni în nordul statului Sinaloa - cunoscute sub numele de „narcomantas” - sunt semnate de „Los Chapitos”, grupul fraţilor care au preluat imperiul criminal al tatălui lor atunci când Guzman a fost extrădat în Statele Unite în 2017.

Nu este clar cine a afişat bannerele, care au apărut pe poduri şi în pasaje supraterane într-un moment în care autorităţile americane intensifică presiunile asupra Mexicului pentru a lua măsuri împotriva grupurilor infracţionale implicate în producţia de fentanil.

În acest an, guvernul american i-a desemnat pe Los Chapitos drept principali furnizori de fentanil în Statele Unite. Luna trecută, Ovidio Guzman, cel mai tânăr dintre cei patru fraţi Los Chapitos, a fost extrădat în Statele Unite după ce a fost arestat de autoritățile mexicane în luna ianuarie.

Experții nu cred că fiii lui „El Chapo” vor renunța la traficul de fentanil

Leo Silva, un fost agent al Administraţiei americane pentru Combaterea Drogurilor (DEA) care a lucrat în Mexic, a declarat că bannerele sunt probabil o încercare din partea Los Chapitos de a da vina pentru producţia de fentanil asupra altora.

„Împreună cu extrădarea unuia dintre fraţi, este o stratagemă pentru a lua presiunea de pe ei”, a spus Silva. „Nu-i văd oprind producţia”, a adăugat expertul, subliniind că „sunt prea mulţi bani pentru a refuza sau a întoarce spatele” producției acestui medicament folosit pe post de drog.

În iulie, publicaţia de investigaţii Sinaloan Riodoce a raportat că Los Chapitos le-au spus producătorilor din Culiacan, capitala statului, să înceteze să mai producă fentanil. La scurt timp după aceea, au fost descoperite cadavrele unor bărbaţi care fuseseră torturaţi şi pe care au fost aruncate pastile de fentanil, într-un aparent semnal pentru ceilalţi.

De asemenea, nu este clar dacă Los Chapitos ar putea decreta o astfel de interdicţie în tot statul Sinaloa, deoarece o mare parte din teritoriu este controlată de vechiul partener al lui El Chapo, Ismael „El Mayo” Zambada, care conduce o altă grupare puternică a cartelului.