Un ales reprezentând dreapta dură americană, Matt Gaetz, a depus luni o moţiune pentru destituirea preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, notează AFP.

Kevin McCarthyFoto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

Această manevră procedurală, foarte rar folosită în istoria parlamentară americană, intervine în urma adoptării sâmbătă de către Congres a unui buget provizoriu pentru administraţie, căruia i s-au opus mulţi conservatori.

Moţiunea depusă de Matt Gaetz, un ales din Florida, va declanşa probabil o confruntare în zilele următoare în Camera Reprezentanţilor.

„Daţi-i drumul!", i-a răspuns imediat McCarthy pe un ton sfidător, într-un mesaj pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Foarte apropiat de Donald Trump, Gaetz îl acuză pe Kevin McCarthy mai ales că a încheiat un "acord secret" cu preşedintele Joe Biden privind un posibil ajutor financiar pentru Ucraina, în pline negocieri bugetare.

Or, aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm deblocării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că aceşti bani ar trebui folosiţi în schimb pentru a combate criza migratorie la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Acest grup dispune astfel de posibilitatea de a se pronunţa în Cameră asupra unui număr mare de dosare, având în vedere majoritatea republicană pe muchie din această instituţie.

McCarthy ar putea avea nevoie de democrați

Kevin McCarthy, "speaker" al Camerei în vârstă de 58 de ani, a fost ales cu dificultate în ianuarie, din cauza acestei majorităţi reduse.

Pentru a ajunge în fotoliul de preşedinte al Camerei, el a trebuit să facă concesii enorme unui grup de aproximativ douăzeci de trumpişti, printre care posibilitatea ca orice ales să poată convoca un vot pentru a-l destitui.

Această luptă fratricidă era aşteptată: McCarthy, ales cu preţul a numeroase negocieri cu trumpiştii, a declarat sâmbătă că este conştient că îşi riscă scaunul. „Ştiţi ce, dacă trebuie să-mi risc postul pentru a apăra poporul american, o voi face", a afirmat el.

Pentru a trece, această moţiune necesită votul majorităţii în Camera Reprezentanţilor.

În încercarea a-şi păstra funcţia, preşedintele republican al Camerei ar putea fi nevoit să se bazeze pe voturile democraţilor.

Or, la aceştia din urmă, nu s-a decis nimic. Discuţiile sunt în desfăşurare în interiorul partidului lui Joe Biden pentru a decide dacă Kevin McCarthy merită să fie salvat. (Agerpres)