Influentul extremist de dreapta Harald Vilimsky va fi din nou candidatul principal al Partidului Libertății (FPÖ) la alegerile din 2024 [alegerile europene - n.trad.], a anunțat duminică șeful FPÖ Herbert Kickl, care a afirmat că nici nu și-ar fi putut imagina un candidat mai bun, potrivit Euractiv.de, citat de Rador Radio România.

Harald VilimskyFoto: Martin Juen / imago stock&people / Profimedia

Vilimsky e considerat un jucător-cheie în aripa de extrema dreaptă a FPÖ, fiind candidat principal și în 2019. Atât el cât și FPÖ sunt cotați cu 30% în sondajele naționale.

„Harald Vilimsky, aceasta e stânca pe care ne construim campania electorală”, a declarat duminică Kickl.

„Îl vom susține pe Harald al nostru cu toată forța noastră împotriva acestui dictat de la Bruxelles”, a subliniat el, adăugând că în ultimele decenii UE a devenit „cel mai mare incitator [european] la război”.

Vilimsky a declarat că, dacă ar putea, ar abroga întreaga centralizare de la Bruxelles. „Acesta e un apel radical la reformă”, nu un apel la părăsirea UE, a explicat el.

El a fost în schimb un mare susținător al aprofundării integrării, deși face parte dintre eurosceptici. Aliații pe care și i-a găsit în luptă variază „de la Viktor Orbán la Marine Le Pen”.

SPÖ de centru-stânga pariază și el pe un personaj consacrat, Andreas Schieder, a scris Der Standard. El conduce delegația partidului la Bruxelles din 2019 și e considerat favoritul facțiunii vieneze a SPÖ.

În schimb verzii și ÖVP, de centru-dreapta, nu și-au stabilit candidații principali încă.

Cel mai cunoscut personaj conservator, Othmar Karas, a criticat frecvent și gălăgios măsurile luate de propriul partid la Viena - inclusiv blocarea accesului la Schengen al României și Bulgariei.