Femeilor soldat din Israel li se va interzice să fie gardieni în închisori de înaltă securitate după acuzaţiile privind întreţinerea de relaţii sexuale cu un deţinut palestinian, relatează BBC și presa din Israel

Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-GvirFoto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

Presa israeliană scrie că o femeie soldat a recunoscut că a avut relaţii intime cu un bărbat palestinian acuzat că ar fi participat la un atac mortal asupra civililor israelieni.

Femeia ar fi fost în serviciul militar, obligatoriu pentru majoritatea israelienilor. Femeile trebuie să facă armata timp de cel puţin doi ani, iar bărbaţii timp de 32 de luni.

Numele soldatului şi al deţinutului care execută o pedeapsă pe viaţă nu au fost făcute publice.

Instanţa care a judecat cazul a dispus ca alte detalii, inclusiv locaţia închisorii, să nu fie dezvăluite.

Presa israeliană a relatat, de asemenea, că, în timpul interogatoriului, femeia - care a fost arestată - a afirmat că și alte patru femei ar fi avut relaţii intime cu acelaşi bărbat.

Deţinutul palestinian a fost transferat din celula sa într-o aripă separată înaintea interogatoriului, a precizat Serviciul penitenciar israelian (IPS).

Vineri, şefa IPS, Katy Perry, şi ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, au anunţat că femeile soldat nu vor mai servi în închisorile de înaltă securitate care deţin "terorişti" palestinieni.

Presa israeliană l-a citat pe Ben-Gvir spunând că, până la jumătatea anului 2025, "nu va mai rămâne nicio femeie soldat în aripile închisorilor de securitate".

Au existat apeluri repetate pentru ca serviciul femeilor soldat israeliene în închisorile israeliene de înaltă securitate să fie oprit. Cu toate acestea, acestea au fost blocate anterior din cauza lipsei de personal care să le înlocuiască.

Presa mai scrie că femeia- gardian este cea care ar fi stabilit legături cu prizonierul, ea fiind aproape de finalul perioadei de serviciu militar obligatoriu

Deținutul ar fi avut în interiorul celulei sale un telefon folosit pentru a ține legătura cu mai multe dintre femeile-gardian și pentru a face schimb de fotografii. Nu este clar dacă telefonul a fost furnizat de unul dintre paznici.

Deținutul palestinian în cauză a fost transferat vineri dimineață din celula sa într-o altă aripă a închisorii și va fi audiat mai târziu, a declarat IPS într-un comunicat.