Partidul populist Smer-SD a revenit în frunte după numărarea a peste 90% din voturi în urma alegerilor legislative desfăşurate sâmbătă în Slovacia, transmite AFP.

Robert Fico, presedintele Smer-SDFoto: Darko Bandic / AFP / Profimedia

Anterior, rezultatele a două exit-poll dădeau drept câştigător Partidul de centru Slovacia Progresistă (PS).

În baza acestor noi rezultate, Smer-SD, partidul fostului premier Robert Fico, se bucură de sprijinul a 23,7% dintre alegători. Acest partid populist a promis să pună capăt ajutorului pentru Ucraina. În campania electorală, formaţiunea politică a criticat UE, NATO şi LGBTQ.

Partidul de centru Slovacia Progresistă (PS) a obţinut 15,68% din voturi, dar ar putea să crească uşor spre finalul numărării voturilor deoarece este mai popular în oraşele mari unde numărarea buletinelor de vot durează mai mult.

Rezultatele definitive sunt aşteptate duminică dimineaţa.

În clasamentul rezultatelor parţiale urmează Hlas-SD (15,43%), condus de Peter Pellegrini, fost vicepreşedinte al Smer-SD şi succesorul lui Fico în funcţia de şef al guvernului în 2018, Olano (9,34%, centru) , Mişcarea Creştin Democrată (KDH, 7,14%), Libertate şi Solidaritate (SaS, liberal, 5,64%) şi Partidul Naţional Slovac (SNS, 5,8%).

Hlas-SD a fost creat în 2020 dintr-o scindare a Smer care a avut loc la doi ani după plecarea lui Robert Fico din funcţia de prim-ministru în urma uciderii jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Kuciak dezvăluise existenţa unor legături între mafia italiană şi guvernul Fico în ultimul său articol, publicat postum.