Un festival internațional de film din Turcia a fost anulat în urma unei controverse legate de un documentar despre epurările care au urmat loviturii de stat eșuate din 2016, au anunțat vineri autoritățile, citate de AFP.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Regret să-i informez pe toți iubitorii de film că am anulat festivalul nostru, care trebuia să aibă loc între 7 și 14 octombrie, din cauza unor evoluții externe”, a declarat pe X primarul din Antalya responsabil cu organizarea festivalului Altin Portakal („Portocala de aur” în turcă).

În centrul controversei se află filmul documentar „The Decree”, care spune povestea unui medic și a unui profesor, ambii epurați în valul de represiune care a urmat tentativei de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Selectat inițial, filmul a fost apoi exclus din competiție săptămâna trecută, provocând un val de proteste din partea multor cineaști care au denunțat acest lucru drept „cenzură”.

„Respingem abordarea care caută elemente incriminatoare într-un film și normalizarea cenzurii”, au declarat toți membrii juriului festivalului într-un comunicat, amenințând că se vor retrage dacă filmul nu va fi readmis.

Dar l-a exclus din nou după ce Ministerul Culturii, care și-a retras sprijinul pentru festival, a denunțat filmul ca fiind „propagandă” pentru predicatorul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că a încurajat tentativa de lovitură de stat din 2016.

„Acuzațiile de elogiere a FETO (acronimul folosit de Ankara pentru a desemna mișcarea gülenistă) sau a terorismului sunt de neconceput”, a declarat regizoarea filmului, Nejla Demirci.

Organizat din 1964, Altin Portakal este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Turcia, considerat echivalentul local al Festivalului de Film de la Cannes.

Puciul eșuat din 15 iulie 2016 a fost urmat de epurări de o amploare fără precedent în Turcia împotriva presupușilor susținători ai mișcării Gülen, dar și împotriva opozanților kurzi, a militarilor, a intelectualilor și a jurnaliștilor.