Fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, aflat în arest la domiciliu și obligat să poarte o brățară electronică în urma scandalului „Qatargate” din Parlamentul European, a fost eliberat condiționat, a anunțat vineri procuratura federală belgiană, confirmând informații din ziarul Le Soir, scrie AFP.

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio PanzeriFoto: Emilie Gomez / European Union via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Fostul parlamentar (2004-2019), considerat figura centrală în acest scandal de corupție, este liber, dar nu are voie să părăsească teritoriul belgian.

În acest caz de presupusă corupție în beneficiul Qatarului și Marocului, au fost acuzați cel puțin șase suspecți. Scandalul a izbucnit în decembrie când anchetatorii belgieni au găsit, în timpul perchezițiilor de la Bruxelles, în jur de 1,5 milioane de auro în bancnote mici, distribuite în valize sau genți.

Justiția belgiană suspectează plăți în numerar făcute în schimbul unor decizii sau poziții politice favorabile Qatarului și Marocului în Parlamentul European, pe care Rabat și Doha le-au negat ferm.

Printre celelalte persoane suspectate se numără eurodeputata elenă Eva Kaili, care a fost, de asemenea, eliberată și a revenit la atribuțiile sale de parlamentar european.

Alţi doi suspecţi din acest caz au beneficiat, de asemenea, de ridicarea arestului la domiciliu cu brăţară electronică. Este vorba despre eurodeputatul belgian Marc Tarabella, care, la fel ca Eva Kaili, şi-a susţinut nevinovăţia, şi Francesco Giorgi, partenerul europarlamentarei elene şi fost asistent al lui Pier Antonio Panzeri.