O instanță spaniolă a decis că moartea milionarului John McAfee într-o închisoare din țară în urmă cu doi ani a survenit în urma unui suicid, verdict care pune capăt unei investigații privind circumstanțele în care a murit celebrul antreprenor tech, relatează Reuters.

John McAfeeFoto: Adalberto Roque / AFP / Profimedia Images

McAfee, care în 1987 a lansat primul software antivirus destinat calculatoarelor personale, a fost găsit mort în data de 23 iunie 2021 în celula unei închisori din Barcelona, la doar câteva ore după ce Înalta Curte a Spaniei autorizase extrădarea sa în Statele Unite, unde era anchetat pentru evaziune fiscală și fraudă.

Mogulul tech în vârstă de 75 de ani în momentul morții era încarcerat la închisoarea „Brians 2” din Barcelona de 8 luni după ce a fost arestat de autoritățile spaniole. Înainte de prinderea sa în Spania el reușise să eludeze timp de ani de zile autoritățile americane, mutându-se în diferite țări din jurul lumii.

Deși autopsia acestuia stabilise deja că el s-a sinucis, familia sa a depus un apel, cerând o investigație mai amănunțită privind circumstanțele morții sale.

Între timp corpul său neînsuflețit a rămas la o morgă din Barcelona, până la pronunțarea unui verdict de către instanță în urma finalizării investigației.

„Nu există nici măcar un singur element de suspiciune sau o acuzație împotriva unei terțe părți sau elemente de comportament infracțional”, notează hotărârea judecătorească publicată vineri, dar datată pe 24 iulie.

Decizia ar putea fi atacată la Înalta Curte de la Madrid, însă este puțin probabil ca o astfel de acțiune să aibă succes în justiția spaniolă.