O „influenceriță” din Statele Unite care s-a filmat râzând și încurajând un grup de persoane în timp ce jefuiau magazine din orașul Philadelphia a fost arestată și pusă sub acuzare pentru șase infracțiuni, relatează Insider.

Protest Black Lives Matter in Philadelphia Foto: Gabriella Audi / AFP / Profimedia Images

Ziarul local The Philadelphia Enquirer relatează că Dayjia Blackwell, care folosește porecla „Meatball” pe rețelele de socializare, s-a aflat într-un grup de persoane care s-a strâns marți noaptea în centrul orașului, unde mulțimi de oameni au fost văzute părăsind un magazin Apple cu telefoane și dispozitive electronice furate.

Hoții au jefuit și magazinele Foot Locker, Lululemon și de băuturi alcoolice, aflate în apropiere, potrivit aceleiași surse.

Detaliile unui jaf ca-n filme în Philadelphia

John Stanford, comisarul interimar al poliției din Philadelphia, a precizat pe platforma de socializare „X”, fosta Twitter, că Blackwell a fost una dintre cele 52 de persoane arestate ca urmare a incidentelor.

Vorbind despre cazul lui Blackwell într-un interviu acordat televiziunii locale 6ABC, ofițerul a spus despre aceasta că „ea a transmis în livestream în timp ce comitea furturi și încuraja alte persoane să comită furturi”.

Poliția a mai spus despre ea că a condus „o caravană de hoți din magazin în magazin”, Stanford precizând într-o conferință de presă pe care a susținut-o după incidente că ofițerii se aflau deja în centrul orașului pentru a supraveghea un protest al mișcării Black Lives Matter.

Activiștii s-au strâns în centrul Philadelphiei pentru a protesta față de decizia unui judecător de a respinge toate acuzațiile la adresa ofițerilor acuzați de împușcarea mortală a lui Eddie Irizarry, un tânăr ucis luna trecută de poliția locală după ce a fost oprit în trafic.

În ceea ce privește jafurile de marți noaptea, Stanford i-a catalogat pe hoți drept „infractori oportuniști”, afirmând că aceștia au profitat de furia legată de cazul uciderii lui Irizarry.

„Influencerița” americană are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok

Blackwell, care are peste 189.000 de urmăritori pe Instagram și aproape 500.000 pe TikTok, a transmis în direct pe Instagram jefuirea magazinelor.

Jurnaliștii de la The New York Post scriu că la un moment dat în timpul înregistrării ea a putut fi auzită strigând „Iphone-uri gratuite!” și că în alte momente a putut fi văzută râzând și încurajând mulțimile de jefuitori.

Într-o altă parte a înregistrării care a declanșat un val de ironii la adresa sa pe rețelele de socializare ea a afirmat:

„Spuneți poliției că ori mă închid în noaptea asta, ori lucrurile o să se încingă, va fi un film”.

Unii internauți au ironizat și faptul că ea nu a mai părut atât de încrezătoare după ce a fost arestată:

La doar o zi după incidentele din Philadelphia lanțul H&M a tras un semnal de alarmă cu privire la furturile din magazinele sale, notând că acestea au devenit o problemă în special în Statele Unite și că va angaja mai mulți agenți de securitate pentru a combate situația.

„Statele Unite sunt cele care ies în evidență”, a declarat pentru Reuters Helena Helmersson, CEO-ul H&M, al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume.

Nu este însă clar dacă avertismentul lansat de aceasta are vreo legătură cu incidentele din Philadelphia, mai multe mari lanțuri de retail din SUA, dar și Marea Britanie și alte țări europene, avertizând anterior că furturile din magazine devin o problemă tot mai mare.