Vizitele în unele părţi ale celebrei citadele incaşe Machu Picchu au fost suspendate din cauza eroziunii care slăbeşte structurile din piatră, a anunţat joi Ministerul peruan al Culturii, notează AFP.

Machu PicchuFoto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vizitele la Templul Condorului şi la Templul Soarelui, precum şi la "Intihuatana", o structură din piatră sculptată cu valoare sacră pentru incaşi, sunt "temporar închise vizitatorilor", a declarat Maritza Rosa Candia, delegată a ministerului în oraşul Cusco.

Numărul mare de vizitatori provoacă deteriorarea structurilor din piatră în aceste trei sectoare emblematice ale citadelei, de unde necesitatea închiderii acestora pentru întreţinere, a precizat ea, deoarece "pagubele sunt ireversibile" şi "trebuie să ne protejăm patrimoniul".

Cetatea, principala atracţie turistică din Peru vizitată zilnic de 3.800 de persoane, a fost construită în secolul al XV-lea la o altitudine de 2.500 de metri la ordinul suveranului incaş Pachacutec. Este considerată o minune a arhitecturii şi ingineriei şi a fost inclusă pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO în 1983.