China cheltuiește miliarde de dolari pentru a răspândi dezinformarea în întreaga lume, amenințând să limiteze libertatea de exprimare în întreaga lume, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american publicat joi, care denunță acest „autoritarism digital”, citează AFP.

șah geopolitic SUA vs ChinaFoto: Moodboard Stock Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

„Manipularea internațională a informațiilor de către China nu este doar o chestiune de diplomație publică, ci o provocare la adresa integrității spațiului informațional internațional”, se arată în raport.

Această „manipulare” înglobează „propaganda, dezinformarea și cenzura”, notează diplomația americană.

„Dacă nu se face nimic, eforturile Republicii Populare Chineze vor remodela peisajul informațional global, creând prejudecăți și lacune care ar putea chiar să determine națiunile să ia decizii care să subordoneze interesele lor economice și de securitate celor ale Beijingului”.

Raportul publicat de GEC, o unitate din cadrul Departamentului de Stat dedicată luptei împotriva dezinformării, adaugă că Beijingul cheltuiește miliarde de dolari în fiecare an pentru aceste operațiuni de „manipulare a informațiilor în străinătate”.

În același timp, China suprimă informațiile critice care contravin limbajului său pe subiecte sensibile precum Taiwanul, drepturile omului și economia sa în declin.

„Când te uiți la piesele puzzle-ului și le pui cap la cap, vezi o ambiție uluitoare din partea Chinei de a căuta să domine informația în regiuni cheie ale globului”, a declarat reporterilor James Rubin, coordonator al GEC și fost purtător de cuvânt al diplomației americane.

Beijingul nu a reacționat imediat la acest raport.

Potrivit documentului, China manipulează informațiile în special prin promovarea „autoritarismului digital”, exploatarea organizațiilor internaționale și controlul presei în limba chineză.

Aceste tactici ar putea permite Beijingului să „remodeleze mediul informațional global”.