Autorităţile britanice şi-au dat acordul, miercuri, pentru ca gigantul energetic norvegian Equinor să dezvolte controversatul câmp de petrol şi gaze Rosebank din Marea Nordului, chiar în largul coastei de nord-vest a Insulelor Shetland, scrie News.ro citând CNBC.

Proteste ale ecologiștilor, la Londra, împotriva proiectului RosebankFoto: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul Marii Britanii a declarat că a dat operatorului Equinor şi companiei britanice de energie Ithaca Energy, care deţin participaţii de 80% şi respectiv 20% la perimetru, permisiunea de a continua, în urma „unui control amplu efectuat de autorităţile de reglementare”, inclusiv în ceea ce priveşte impactul proiectului asupra mediului.

Acţiunile Ithaca Energy au crescut cu 7%, în urma anunţului, acţiunile Equinor urcând cu aproximativ 1%.

Rosebank este cel mai mare câmp petrolier neexploatat din Regatul Unit.

Equinor spune că proiectul va fi derulat în două etape şi estimează că va crea investiţii directe de 8,1 miliarde de lire sterline (9,35 miliarde de euro).

Compania se aşteaptă ca etapa de pornire a exploatării să aibă loc în perioada 2026-2027 şi estimează că resursele recuperabile ale Rosebank sunt de peste 300 de milioane de barili de petrol pentru cele două faze ale sale.

„Investim în energia noastră regenerabilă, lider la nivel mondial, dar, după cum recunoaşte Comitetul independent pentru schimbări climatice, vom avea nevoie de petrol şi gaze ca parte a acestui mix pe calea către zero net şi, prin urmare, este logic să ne folosim propriile resurse din Marea Nordului, cum ar fi Rosebank”, a declarat Claire Coutinho, secretarul britanic pentru securitate energetică, într-un comunicat.

La rândul său, ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a declarat: „Accelerăm (dezvoltarea) surselor regenerabile şi a energiei nucleare, dar vom avea în continuare nevoie de petrol şi gaze pentru deceniile viitoare, aşa că, să obţinem mai mult din ceea ce avem nevoie din apele britanice”.

Dezvoltarea Rosebank s-a confruntat cu întârzieri repetate şi reacţii publice intense pe fondul întrebărilor cu privire la impactul său asupra mediului.

Arderea petrolului şi gazului

Rosebank ar produce peste 200 milioane tone de CO2, spun activiştii campaniei #StopRosebank, promiţând miercuri într-o declaraţie că „lupta este departe de a fi încheiată”, iar grupul va „presa Marea Britanie să renunțe la această decizie teribilă” şi „să folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a opri acest domeniu”, deoarece „justiţia climatică nu cere nimic mai puţin”.

Caroline Lucas, parlamentar al Partidului Verzilor, a exprimat sentimente similare miercuri. „E obscen din punct de vedere moral. Nu va îmbunătăţi securitatea energetică şi nu va scădea facturile, dar va spulbera angajamentele noastre în materie de climă şi va demola leadershipul global. Guvernul este complice la această crimă climatică - la fel ca şi laburiştii, cu excepţia cazului în care se angajează să facă tot posibilul pentru a o revoca”, a scris ea pe platforma X.

Aprobarea dezvoltării Rosebank vine după ce Marea Britanie a confirmat, în iulie, planurile de a emite sute de noi licenţe de petrol şi gaze în Marea Nordului, în ciuda obiectivului declarat de a decarboniza toate sectoarele naţionale ale economiei până în 2050.