Franța și Republica Moldova au început negocierile pentru un acord de apărare, potrivit biroului ministrului francez al Apărării, aflat luni la Chișinău, scrie AFP.

Ministrul francez al apărării Sébastien LecornuFoto: Romain GAILLARD-POOL / Sipa Press / Profimedia

„Franța va continua să fie alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”, a declarat biroul ministrului în urma vizitei lui Sébastien Lecornu.

Republica Moldova se învecinează cu Ucraina și include Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă de 300.000 de locuitori din estul țării.

În timpul vizitei sale, ministrul francez și omologul său Anatolie Nosatîi au semnat „o scrisoare de intenție pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării și a asista Moldova în modernizarea armatei sale”, a anunțat Sébastien Lecornu pe X, fostul Twitter.

Chișinăul a anunțat, de asemenea, achiziționarea unui radar Ground Master 200 (GM 200), comandat deja de Kiev și produs de Thales, cu o rază de acțiune de 250 de kilometri, pentru a spori supravegherea spațiului aerian moldovean.

„Dincolo de aceasta, vom efectua un audit al resurselor de apărare aeriană pentru a contribui la consolidarea securității cerului Republicii Moldova”, a declarat Sébastien Lecornu.

Luni, fragmente ale unei rachete au fost găsite în Transnistria, au anunțat autoritățile, fără a face deocamdată vreo legătură cu un nou atac rusesc în sudul Ucrainei vecine.