Liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declară dezamăgit de cazul de corupție care zguduie partidul și spune că va înăspri criteriile de integritate din partid astfe încat „cazul Buzatu” să fie printre ultimele de corupție din partidul său.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„De când am preluat eu partidul nu am avut astfel de cazuri.Sper să fie printre ultimele... Nimeni care are o problemă penală nu va mai candida din partea PSD”, a declarat Ciolacu într-un interviu acordat la Antena 3.

Acesta propune ca nicio persoană să nu mai stea într-o funcție administrativă mai multe de două mandate:

„Pe cale constituțională nu se poate, dar pe cale de partid... Te îndepărtezi de realitate. Nu mai era în lumea reală”, spune el.

Gaura din bugetul de stat

Premierul dă vina pentru gaura din buget pe Florin Cîțu și fosta guvernare spunând că nu se știe unde s-au dus acei bani dat fiind și contextul complex al pandemiei.

”Suntem singurul stat european care avem un acord de deficit excesiv din Uniunea Europeană. Doar România. Suntem singurul stat care am avut o guvernare care a dus deficitul României la 9,2% şi am dus datoria publică de la 37% la peste 50%. Ne-am îndatorat 200 de miliarde de lei într-un an şi câteva luni. Nu s-a întâmplat niciunde”, a afirmat luni, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Întrebat cine a luat aceste decizii, premierul a răspuns: ”Cunoaştem cu toţii, din punctul meu de vedere un accident politic al României, să ajungi prim ministru şi să faci aşa ceva nu poţi să te ridici decât la nivelul de un accident al istoriei”. El a refuzat că pronunţe numele predecesorului său care a adoptat deciziile în urma cărora datoria publică a crescut.

”Nimeni nu ştie în acest moment exact unde s-au dus aceste sume de aproape 200 de miliarde, pentru că a fost pandemia, în acel moment nu a mai existat colectare, am făcut contractări un miliard de euro pentru vaccinuri, cu acele vaccinuri ne vaccinăm vreo sută de ani, singura problemă este că acele vaccinuri expiră, tot felul de cheltuieli fără nicio viziune macroeconomică. Ne-am împrumutat, n-am colectat şi am astupat nişte bani pe care noi credeam că la un moment dat se întorc. Nu s-a întors niciun ban. În timp ce toate ţările din Uniunea Europeană întorceau în economie să nu se prăbuşească consumul şi economia locală, noi am întors aproape 2% din PIB în timp ce Germania şi Franţa şi Italia între 8 şi 10% din PIB întorceau în economie. Cu alte cuvinte, toate deciziile au fost anapoda”, a afirmat Ciolacu.

El a susţinut că, pentru prima dată, România a înregistrat în primul trimestru al acestui an, creştere economică bazată pe investiţii.

TVA cu o cifră

Întrebat dacă Comisa Europeană i-a cerut să mărească semnificativ TVA-ul, Ciolacu spune ca au fost rapoarte ale unor instituții europene care sugerau asta, dar susține că i-a „transmis clar” președintei CE că va menține TVA-ul cu o singură cifră pentru a nu prăbuși puterea de cumpărare a românilor.

Premierul insistă că el nu mărește nicio taxă, ci doar „a mai scos din excepții” pentru a asigurare „o taxare corectă”. „Niciun român simplu nu va avea de suferit”, dă asigurări Ciolacu.

„Avem un sistem bugetar ceaușist”

De asemenea, liderul guvernului spune că va grăbi reducerea și reorganizarea aparatului bugetar, deși datele îl contrazic până acum. Sarcina va cădea pe fiecare ministru care trebuie să vină cu un proiect clar de decentralizare. „Avem un sistem bugetar ceaușist și trebuie să mergem pe calea modernizării”, spune Ciolacu.

Despre cota unică

Premierul susține că România nu mai are în mod real acum o cotă unică de impozitare, iar aceasta este depășită, doar țara noastră și Rusia păstrând acest sistem.

Liderul PSD se pronunță pentru intrarea în vigoare a unor cote progresive de impozitare începând chiar cu 2025.

  • textul se actualizează