Fostul manager al unei fabrici din industria apărare din Liov este suspectat că a furat aur, argint şi alte metale din sistemele de apărare antiaeriană care fuseseră trimise la uzină pentru reparaţii, relatează Ukrainska Pravda, citând serviciul de presă al Biroului de Securitate Economică al Ucrainei, serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei și serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Soldați ucraineni în BahmutFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serviciile speciale au informații că până la începutul anului 2022, el ar fi dat instrucțiuni nejustificate subordonaților săi să demonteze sistemele de apărare aeriană care fuseseră aduse la uzină pentru reparații și modernizări. Apoi și-a însuşit piese „dezafectate” care conţineau metale preţioase, respectiv bancuri de testare, unități de producție neterminate și componente, potrivit Biroului de Securitate Economică al Ucrainei.

Acesta ar fi prejudiciat statul cu 2,4 milioane de grivne (65.000 USD), fostul manager vizând un aliaj care conținea aproximativ 2 kg aur, 23 kg argint, 102 g platină, 65 g paladiu și 15 g rodiu.

Procuratura Generală a adăugat că aceste materiale sunt folosite la fabricarea echipamentelor radio cu destinații speciale pentru controlul sistemelor de apărare aeriană.

Cercetarea preliminară continuă și se stabilesc identitățile tuturor persoanelor implicate în delapidare, potrivit Ukrainska Pravda.

Serviciul de Securitate al Ucrainei verifică și informațiile conform cărora fostul manager lucra cu serviciile secrete ruse.

Ukrainska Pravda nu spune cine este acest fost manager de fabrică.