Senatorul american Bob Menendez, șeful puternicei comisii pentru afaceri externe, a fost inculpat pentru corupție, a doua inculpare a unui democrat în mai puțin de zece ani, a anunțat vineri procurorul federal din New York, potrivit AFP.

Acuzatii impotriva lui Bob MenendezFoto: US Attorney Southern District NY / AP / Profimedia

Potrivit procurorului Damian Williams, între 2018 și 2022, senatorul a acceptat „sute de mii de dolari” sub formă de mită de la trei locuitori din New Jersey, „folosindu-se de puterea și influența sa pentru a-i proteja și îmbogăți pe acești oameni de afaceri și pentru a susține guvernul egiptean”.

Soția sa, Nadine Menendez, este, de asemenea, urmărită penal.

Trei kilograme de lingouri

În timpul unei percheziții la domiciliul cuplului, Biroul Federal de Investigații (FBI) a găsit „pachete de bani îndesate în buzunarele jachetei sale”, trei kilograme de „lingouri de aur” și o mașină de lux - toate elemente „care făceau parte din fraudă”, a declarat procurorul.

Senatorul a contestat vehement acuzațiile. „De ani de zile, oameni din spatele scenei au încercat să mă reducă la tăcere și să mă îngroape politic”, a declarat el într-un comunicat. El a anunțat că demisionează temporar din funcția de șef al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului.

O decizie salutată de liderul democrat Chuck Schumer. Bob Menendez „are dreptul la un proces echitabil”, a subliniat el.

Proces anulat în 2017

Robert Menendez, în vârstă de 69 de ani, de origine cubaneză și născut la New York, este un om vechi în politica de la Washington.

Ales ca democrat din partea statului New Jersey în Camera Reprezentanților între 1993 și 2006, iar apoi în Senat, el este una dintre cele mai influente voci pe teme diplomatice din capitala americană.

Democratul a avut deja ciocniri cu justiția federală.

În mod neobișnuit pentru un senator, el a fost pus sub acuzare pentru corupție în 2015, dar procesul său a fost anulat în 2017 din cauza lipsei unui verdict unanim al juriului.

În anul următor, Departamentul de Justiție - sub președinția republicanului Donald Trump - a cerut unui judecător să renunțe la toate acuzațiile de corupție împotriva lui Bob Menendez.

Acesta a fost acuzat că s-a folosit de poziția sa pentru a apăra interesele unui prieten oftalmolog bogat, om de afaceri și donator din Florida, Salomon Melgen, în schimbul unor cadouri și al finanțării campaniei electorale.