„Cred că a aterizat în grădina mea”: asta a explicat cu calm un locuitor din Carolina de Sud serviciului american de apeluri de urgență 911 după ce un pilot militar s-a ejectat din avionul său F-35, potrivit unui material audio difuzat vineri de presa americană și citat de AFP.

F-35 A Lightning IIFoto: US Air Force

Cazul a amuzat și șocat deopotrivă populația din Statele Unite: duminică, o bază militară din Carolina de Sud a făcut apel la populație pentru a ajuta la găsirea unui avion de luptă F-35 dispărut. Aeronava este evaluată la 80 de milioane de dolari.

Pilotul său s-a ejectat și este bine, a adăugat aceasta, rămânând tăcut în legătură cu „incidentul” care a provocat plecarea precipitată a soldatului.

Se pare că pilotul a reușit să vorbească cu serviciul de urgență 911 datorită rezidentului în cauză, potrivit convorbirii telefonice difuzată vineri de presa americană.

Rezidentul încearcă mai întâi să explice această situație curioasă unui operator perplex:

„Avem un pilot în casă. El spune că s-a ejectat din avion. Și am vrut doar să știm dacă am putea, vă rog, să trimiteți o ambulanță”, spune această persoană.

„Poftim?”, răspunde operatorul.

„Avem un pilot. În casă”, repetă rezidentul. „Cred că a aterizat în grădina mea”.

Apoi vorbește însuși pilotul:

„Un avion militar s-a prăbușit. Eu sunt pilotul. Trebuie să începem operațiunile de salvare”, spune el.

„Nu știu unde este avionul. S-ar putea să se fi prăbușit undeva. M-am ejectat”, a continuat el.

Când operatorul l-a întrebat ce l-a determinat să se parașuteze, el a spus că avionul său „s-a stricat”.

De asemenea, el a explicat că se simțea bine și că doar îl durea spatele.

„Tocmai am aterizat cu parașuta. Ați putea trimite o ambulanță?”, a spus el, înainte de a o întreba dacă a fost informată despre un accident de avion în zonă.

„Nu încă”, a răspuns ea.

Epava avionului F-35B Lightning II, nava amiral a aviației americane, a fost în cele din urmă găsită luni în Carolina de Sud, la aproximativ 24 de ore după ce au început căutările.

Militarii, „în strânsă coordonare cu autoritățile locale, au descoperit un loc cu resturi în comitatul Williamsburg, în Carolina de Sud", a scris Baza Charleston pe rețeaua X (fosta Twitter).

Descoperirea acestui avion militar stealth de ultimă generație - care costă aproximativ 80 de milioane de dolari bucata - pune capăt căutărilor de amploare desfășurate de autoritățile americane începând de duminică după-amiază.

Acestea făcuseră apel la locuitorii din zonă pentru a le ajuta să localizeze prețioasa epavă, provocând o serie de ironii pe internet.