Numărul de eurodeputați va crește de la 705 la 720 la finalul alegerilor europene prevăzute pentru iunie 2024, douăsprezece țări, printre care și Franța, obținând locuri suplimentare, a anunțat vineri Consiliul European, citat de AFP.

Parlamentul European BruxellesFoto: Inquam Photos / George Călin

Această creștere de cincisprezece locuri reflectă „schimbările demografice din statele membre”, se arată în comunicat.

Franța primește două locuri suplimentare (ajungând la 81 de eurodeputați), la fel ca Spania (61 în total) și Olanda (31).

Nouă țări câștigă un loc: Austria (20), Danemarca (15), Belgia (22), Polonia (53), Finlanda (15), Slovacia (15), Irlanda (14), Slovenia (9) și Letonia (9).

Consiliul European, care îi reprezintă pe liderii celor Douăzeci și Șapte, dă asigurări că această decizie este „neutră din punct de vedere bugetar”, adică nu implică nicio creștere a bugetului Uniunii.

Numărul deputaților europeni este revizuit înainte de fiecare alegere europeană.

Tratatul de la Lisabona prevede un număr maxim de 751 de eurodeputați (inclusiv președintele), cu cel puțin șase eurodeputați pentru fiecare țară și cel mult 96 de eurodeputați.

Germania, cea mai populată țară din UE, are 96 de eurodeputați.

Numărul de locuri a scăzut la 1 februarie 2020, de la 751 la 705, din cauza plecării eurodeputaților britanici ca urmare a Brexitului.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în cele 27 de țări ale UE între 6 și 9 iunie 2024. Ele vor avea ca rezultat reînnoirea conducerii instituțiilor europene, inclusiv a Comisiei și a Consiliului European.

Membrii Parlamentului European sunt aleși prin vot universal direct pentru un mandat de 5 ani.

Pe același subiect: