Soldaţii azeri au încercuit vineri Stepanakert, „capitala” regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni, iar populaţia „s-a ascuns în pivniţe" de teama „masacrelor", a declarat pentru AFP la Erevan o purtătoare de cuvânt a autorităţilor din enclavă.

Bombardamente în Stepanakert, capitala Nagorno-KarabahFoto: Aik Arutunyan / Sputnik / Profimedia

„Situaţia la Stepanakert este oribilă, trupele azere sunt peste tot în jurul oraşului, sunt la periferie", a declarat Armine Hayrapetian, care reprezintă în capitala armeană centrul de informare al "guvernului" acestui teritoriu secesionist.

„Oamenii se tem că soldaţii ar putea să intre în oraş în orice moment şi să înceapă masacre", a afirmat ea în continuare.

Stepanakert şi alte zone din Nagorno-Karabah sunt private de cea mai mare parte a serviciilor de bază, de la ofensiva fulger la începutul săptămânii a armatei azere pentru recucerirea acestei enclave, a adăugat Hayrapetian.

„Nu avem electricitate, nu avem gaze, nu avem hrană, carburanţi, conexiuni de internet şi nici telefonice", „oamenii se ascund în pivniţe", a mai spus ea.

Separatiştii armeni au acceptat să depună armele în urma luptelor, care, potrivit lor, au provocat moartea a 200 de persoane.

Reprezentanţi ai separatiştilor au participat joi în Azerbaidjan la primele discuţii în vederea unei „reintegrări" a Karabahului în această ţară.

„Avem destule victime, morţi şi răniţi", a spus Hayrapetian, fără a oferi detalii. (Agerpres)