China şi Siria vor stabili un „parteneriat strategic”, a anunţat vineri preşedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia vizitei la Beijing a dictatorului sirian Bashar al-Assad, care încearcă să obţină finanţare pentru reconstrucţia ţării sale, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Bashar al-Assad la sosirea in ChinaFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Vom anunţa astăzi împreună stabilirea unui parteneriat strategic China-Siria, care va reprezenta o etapă importantă în istoria relaţiilor bilaterale”, a declarat preşedintele chinez, citat de postul public de televiziune CCTV.

Liderul sirian a început joi o vizită oficială în China, prima în această ţară în aproape 20 de ani, cu speranţa, potrivit Beijingului, de a duce relaţiile bilaterale la „un nou nivel”.

„Credem că vizita preşedintelui Bashar al-Assad va consolida încrederea politică reciprocă şi cooperarea în diferite sectoare între cele două ţări, ducând relaţiile bilaterale la un nou nivel”, a declarat, joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning.

China este unul dintre aliaţii preşedintelui Assad, oferindu-i sprijinul său în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde s-a abţinut cu regularitate de la votul asupra rezoluţiilor împotriva guvernului sirian.

Însă pentru regimul lui Assad sprijinul militar rusesc, atât prin forțe convenționale, cât și mercenarii Wagner, a fost mult mai valoros, permițându-i să întoarcă soarta războiului civil izbucnit în 2011.

De altfel, Siria a fost una dintre cele doar 3 țări din lume care a recunoscut pretențiile de independență ale separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, înainte ca Vladimir Putin să proclame anexarea regiunilor controlate în parte de aceștia în septembrie anul trecut.

Celelalte două au fost Coreea de Nord și Rusia.