Rareori s-a vorbit atât de mult despre respect, sau lipsă de respect, în legătură cu un anumit aspect din Senatul SUA. Este vorba de codul vestimentației, dacă e nevoie de costum și cravată în sala de plen. Nu e nevoie - aceasta e acum linia oficială, anunțată de liderul majorității democrate, Chuck Schumer, potrivit ABC7ny.com.

John Fetterman vine la vot in pantaloni scurtiFoto: Francis Chung/POLITICO / AP / Profimedia

Schumer a declarat luni că personalul Sergeant-at-Arms al Camerei (poliția oficială de îmbrăcăminte a Senatului) nu va mai impune un cod vestimentar. Potrivit publicației citate, liderul democrat a spus, într-un comunicat, că „a existat un cod vestimentar informal, care a fost aplicat”, însă acum „senatorii pot alege ceea ce poartă la Senat. Eu voi continua să port costum.”

Lejeritatea lui Fetterman

Schimbarea vine după ce senatorul de Pennsylvania, John Fetterman, a purtat la vot, fără vreo justificare specială, pantaloni scurți și a votat de la ușă, astfel încât să nu aibă probleme pentru ținuta sa lejeră.

Fetterman are peste doi metri înălțime și poartă aproape întotdeauna un hanorac, pantaloni scurți și pantofi sport.

El a votat deja în ținuta sa obișnuită de la o intrare laterală în sala de plen. Faptul că acum poate sta, oficial, în Senat în pantaloni scurți de sport, provoacă o furtună de indignare, mai ales în rândul republicanilor.

Acest lucru îl lasă rece pe Fetterman, care ar fi spus pe MSNBC, că a observat că unii politicieni de dreapta sunt grozav de supărați. El însă a întrebat, retoric: „Nu sunt lucruri mai importante despre care ar trebui să vorbim, decât dacă sunt neglijent?” Cu toate acestea, criticile persistă.

Respectul față de instituții

Potrivit Tagesschau.de, deputata republicană de dreapta, Marjorie Taylor Greene, a scris pe Platforma X, fosta Twitter: „Faptul că Senatul nu mai aplică codul vestimentar pentru senatori, pentru a-l liniști pe Fetterman, este o rușine. Codul vestimentar este unul dintre standardele sociale care determină eticheta și respectul pentru instituții. Nu mai coborâți ștacheta”.

Și Ron DeSantis, guvernator al Floridei și candidat republican la președinția SUA, a declarat: „Trebuie să ridicăm standardele în această țară, nu să le lăsăm să scadă”.

Alți republicani se pare ca n-au luat lucrurile în tragic. Potrivit publicației citate mai sus, reprezentanta republicană din Maine, Susan Collins, în vârstă de 70 de ani, ar fi reacționat cu umor, spunând că va veni a doua zi în bikini, iar dacă îi este prea frig în sala de plen cu aer condiționat, John Fettermann ar putea să o ajute cu un hanorac.