Ankara și-a apărat marți acțiunea în nordul Irakului, a doua zi după ce trei membri ai serviciilor antiteroriste kurde au fost uciși într-un atac cu dronă pe care autoritățile irakiene l-au atribuit Turciei, potrivit AFP.

Dronă Bayraktar TB2 Foto: Dreamstime.com

Turcia îi vizează în mod regulat pe luptătorii kurzi turci din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care operează de pe teritoriul irakian, dar atacul cu dronă care a lovit luni aerodromul Arbat din Kurdistanul irakian reprezintă un atac rar asupra forțelor de securitate din această regiune autonomă din nordul țării.

Marți, președinția de la Bagdad a condamnat „agresiunile repetate ale Turciei”, anunțând că ambasadorul turc la Bagdad va fi convocat.

Fără să recunoască în mod deschis că armata de la Ankara este responsabilă pentru această lovitură, Ministerul turc de Externe a declarat marți seara într-un comunicat că „s-ar părea că, în momentul exploziei, membri ai grupului antiterorist afiliat la PUK se antrenau cu teroriștii PKK și YPG”.

„Acest ultim incident confirmă încă o dată validitatea acțiunii noastre la Suleimaniyeh, unde organizația teroristă (denumirea dată de Ankara pentru PKK și YPG, n.r.) a luat practic ostatică populația”, adaugă ministerul, care îndeamnă guvernul central irakian și guvernul regional din Kurdistan să „combată terorismul într-o manieră sinceră și concretă”. (foto: Dreamstime.com)