Franța „nu va primi migranți” de pe insula italiană Lampedusa, care se confruntă de câteva zile cu un aflux important de migranți, a declarat marți ministrul francez de interne Gérald Darmanin, demonstrând „poziția fermă” a guvernului în această chestiune, potrivit AFP.

Migranti in LampedusaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Pe de altă parte, le-am spus prietenilor noștri italieni că suntem gata să-i ajutăm să trimită oamenii înapoi în țările cu care avem relații diplomatice bune”, a declarat Darmanin la postul de televiziune TF1, dând exemplu Coasta de Fildeș și Senegal.

Autoritățile franceze se pregătesc să deschidă un „spațiu” de 100 de locuri dedicat „izolării temporare” la granița cu Italia dacă un număr mare de migranți vor încerca să intre ilegal în Franța, au anunțat luni Ministerul francez de Interne și prefectura locală, potrivit AFP.

Aproximativ 1.500 de migranți au fost arestați între 8 și 14 septembrie, înainte de sosirile în masă pe mica insulă italiană Lampedusa.

Toți migranții arestați sunt supuși unei proceduri de refuz de intrare și sunt preluați în medie patru ore mai târziu de poliția italiană.

Dar noaptea sau în zilele aglomerate, aceste readmisii durează mai mult, iar spațiile Poliției de Frontieră (PAF) din Menton (sud-estul Franței) devin prea aglomerate.

Prin urmare, prefectura caută un teren în apropierea acestor spații pentru o extindere temporară, folosind corturi sau prefabricate, cu ajutorul unei asociații locale de protecție civilă, pentru a găzdui oamenii în condiții decente, a explicat prefectul.

Actualul sediu al PAF poate găzdui în jur de o sută de persoane, iar extinderea prevăzută ar dubla această capacitate.

Acest anunț intervine în contextul în care peste 12.000 de migranți au sosit săptămâna trecută pe coastele italiene, potrivit Ministerului italian de Interne, majoritatea dintre ei în Lampedusa.

Situația a provocat o undă de șoc în Italia și a redeschis problema solidarității europene, pe care ministrul francez de interne Gérald Darmanin și omologul său italian Matteo Piantedosi intenționează să o discute luni seară la Roma.

Autoritățile franceze se tem de un aflux la frontieră dacă unii dintre migranții care au ajuns recent în Italia vor încerca să-și continue călătoria spre restul Europei.

Aceasta nu este „o tabără de migranți”, a insistat Ministerul francez de Interne, infirmând informațiile din presă.