Partidul Laburist britanic va încerca să negocieze un „acord mai bun” pentru comerțul liber post-Brexit între Regatul Unit și Uniunea Europeană, dacă va ajunge la putere la următoarele alegeri generale, a declarat liderul său, Keir Starmer, într-un interviu publicat duminică în cotidianul „Financial Times”.

Sir Keir Starmer, liderul laburist britanicFoto: Ray Tang/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Aproape toată lumea este de acord că acordul pe care (fostul prim-ministru Boris) Johnson l-a încheiat nu este o afacere bună. Este mult prea restrânsă”, a spus Keir Starmer, care a votat pentru rămânerea în UE în 2016, adăugând că „pe măsură ce ne apropiem de 2025, vom încerca să obținem o ofertă mult mai bună pentru Regatul Unit”.

Acordul comercial și de cooperare care reglementează relațiile post-Brexit, în special pe cele economice, dintre Bruxelles și Londra a intrat în vigoare în 2021, cu o clauză de revizuire în 2025.

Aplicarea lui nu a decurs fără probleme, iar ieșirea din UE apasă și va continua să cântărească greu asupra economiei britanice, potrivit evaluărilor economiștilor.

Multe companii suferă de noile constrângeri impuse comerțului, dificultatea de a aduce muncitori europeni a agravat deficitul de forță de muncă, puternicul City se confruntă cu o concurență sporită din partea altor centre financiare europene, în timp ce Londra se luptă să încheie acorduri comerciale bilaterale cu alte țări.

„Cred că putem avea o relație comercială mai strânsă” cu UE, a estimat Keir Starmer, al cărui partid este foarte bine poziţionat în sondaje împotriva conservatorilor aflaţi la putere de 13 ani, în preajma alegerilor legislative care trebuie să aibă loc până la începutul anului 2025.

La șapte ani de la referendumul din 2016, 61% dintre britanici cred că Brexitul este un eșec, potrivit unui sondaj YouGov realizat în această vară, spre deosebire de guvernul conservator care laudă cu regularitate noua libertate a țării și beneficiile părăsirii UE.

Dar laburiștii, acuzați adesea de conservatori că vor să se apropie de UE, au asigurat deja că nu intenționează să revină asupra Brexit-ului. „Trebuie să facem lucrurile să funcționeze. Întrebarea nu este despre revenirea (în UE). Dar refuz să accept că nu putem face să funcționeze”, a reiterat Keir Starmer, citează Le Figaro și Rador Radio România.